Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 7 juli 2017

  Politiskt tryck för mer hälsovård till häst

  VISBY.

  Hästen kan göra stor nytta i vård och omsorg. Det är tre riksdagspolitiker från tre partier eniga om.

   Lotta Finstorp
  Lotta Finstorp FOTO: Sara Johansson

  Riksdagsledamöterna Lotta Finstorp från Moderaterna, Per Lodenius från Centerpartiet och Mikael Dahlqvist från Socialdemokraterna hade alla gott om exempel på hur hästar kan komma till användning i vård och omsorg. Med civila erfarenheter från socialtjänsten, särskolan och vården var de högst eniga om att hästen borde få en större roll som hälsokraft, temat för ett seminarium under Almedalsveckan.

  – För oss är det självklart. Och det är viktigt för oss som politiker att det finns evidens om att det gör nytta, sa Lotta Finstorp, som sitter i riksdagens skatteutskott.

  Vill se mer forskning

  Vikten av mer forskning för att stärka argumenten var ett av huvudbudskapen under seminariet. I dag finns det främst bevisföring för att hästar kan användas för att stärka fysiska problem, men inte så mycket på det sociala och psykologiska området.

  – Vi som hälso- och sjukvårdsorganisation har stränga krav på oss i dag att vi ska jobba evidensbaserat, det är inte så enkelt för oss att säga att ”Nu breddar vi vår ridbehandlingsverksamhet även till barn med autism eller barn med intellektuell funktionsnedsättning”, där det inte finns så stark evidens, sa Tatja Hirvikoski, FoUU-chef för habilitering och hälsa vid Stockholms läns landsting.

  Fler poänger med häst

  Per Lodenius, som är Centerpartiets talesperson i funktionshinderspolitik, påpekade att det utöver de hälsovinster han ser även finns andra poänger med att involvera hästen mer i vård och omsorg.

  – Det är en landsbygdsutveckling, för företagande. Det handlar inte bara om att ta fram hästar och sälja foder till varandra, eller ridskolor, där företagen ofta hamnar, utan även se den här möjligheten. Att kunna ta hjälp av fysioterapeuter, av det pedagogiska, att samarbeta med skolor. Där måste vi politiker kunna ge förutsättningar lokalt, där ser jag jättemycket resurser som kan användas.

  Fråga som engagerar

  Mikael Dahlqvist, med plats i riksdagens socialutskott, vill se att kunskaperna och de goda exemplen sprids mer. Han intog dock en mer avvaktande hållning till den fråga som Lotta Finstorp och Per Lodenius propagerade för: Att ridning ska ge rätt till friskvårdsbidrag, den skattefria personalförmån som företag får ge sina anställda.

  Det är en fråga som engagerat riksdagspolitiker under flera regeringar, blåa som rödgröna, utan att någon förändring skett. Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att frågan bereds på Finansdepartementet, men har inte gett något besked om när det kan komma ett besked.

  Lotta Finstorp tror att om ridning ger rätt till friskvårdsbidrag så skulle det även öppna för mer användning av hästar i andra delar av hälsoområdet.

  – jag tror att det är en icebreaker, för då kommer det också bli en del av folkhälsan i Sverige.

  LÄS OCKSÅ Undantag kan underlätta för hästföretag

  Friskvårdsbidrag

  Företag får ge sina anställda skattefria och avgiftsfria möjligheter till motion och friskvård av enklare slag och till ett mindre värde.

  Gymkort och klippkort för massage godkänns, bland annat, men inte kostnader för ridning eller golf.

  Relaterade artiklar

  Till toppen