Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 1 januari

  Hot, hopp och utmaningar för hästnäringen 2019

  Ekonomisk och ekologisk hållbarhet kommer att bli ännu viktigare nästa år – det är tydligt när åtta av ATL:s branschreportrar tittar på vad som väntar efter nyår. I dag: Lena Karlsson om häståret 2019.

   Nya momsregler kan slå hårt mot travsporten.
  Nya momsregler kan slå hårt mot travsporten. FOTO: Mostphotos

  HOT: Bastova-domen 2016

  EU-domstolen fastställde att prispengar, vid exempelvis travtävlingar, inte var momspliktiga eftersom alla inte får prispengar. Då kan hästägaren heller inte dra av moms. Travförbundet löste det med att ge alla tävlande en startpeng. Det gillades inte av Skatteverket så frågan måste nu avgöras i högre instanser. För sporten kan ett negativt svar betyda en 20-procentig kostnadsökning och att 10 000-tals jobb hotas om travsportens i dag vita jobb riskerar bli svarta igen.

   Ridsportens betydelse för många barn och ungdomar, främst flickor är stor. Det ökar kommunernas vilja att satsa pengar.
  Ridsportens betydelse för många barn och ungdomar, främst flickor är stor. Det ökar kommunernas vilja att satsa pengar. FOTO: Mostphotos

  HOPP: Bort med det gamla

  Allt fler kommuner har insett betydelsen av hästsporten som idrott och hobby för ungdomar, framför allt flickor. Gamla, slitna och arbetsmiljömässigt undermåliga stallar och ridhus rivs till förmån för nya anläggningar anpassade efter dagens krav. Runt om i landet byggs nytt för mångmiljonbelopp – satsningar som skapar nytt intresse och lockar nya till sporten. Det i sin tur ger nya arbetstillfällen och intäktsmöjligheter för de många yrkesgrupper som finns i hästnäringen.

   Att avla effektivt och lönsamt är en utmaning.
  Att avla effektivt och lönsamt är en utmaning.

  UTMANING: Att spå framtiden

  För uppfödarna, oavsett ras och sport, är utmaningen att få lönsamhet i sin hästuppfödning. Att hitta sätt att bedriva sin verksamhet på ett effektivt och kostnadsbesparande sätt och att kunna skåda in i framtiden för att välja hingst och avla fram de hästar som marknaden vill betala för om tidigast ett till två år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen