Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 augusti

  Nya regler ska minska antalet huvudskador inom ridsporten

  Många ryttare riskerar att ramla av hästen, vilket ofta leder till en hjärnskakning. Nu inför ridsportförbunden nya regler för att ryttare inte ska börja rida för snabbt efter en olycka.

   Internationella ridsportförbundet och Svenska ridsportförbundet inför nya regler som syftar till att öka återhämtningen efter hjärnskakning vid en ridolycka.
  Internationella ridsportförbundet och Svenska ridsportförbundet inför nya regler som syftar till att öka återhämtningen efter hjärnskakning vid en ridolycka. FOTO: Mostphotos

  Hjärnskakningar betraktas i dag inom idrottsrörelsen som ett mycket stort problem. Internationella ridsportförbundet införde den 1 juni en skyldighet att rapportera huvudskador efter en olycka, eftersom man inte vill att ryttare ska börja rida för snabbt efter en olycka, rapporterar SVT. Det innebär att det internationella ridsportförbundet, FEI, i fortsättningen kommer att rapportera till de nationella förbunden om en ryttare misstänks ha fått en hjärnskakning under internationell tävling. I Sverige går rapporten till Svenska Ridsportförbundets sportavdelning, som då upplyser ryttaren om ”hjärntrappan” och vikten av att följa läkarråden efter en hjärnskakning på vägen tillbaka till ridningen.

  Nya regler i Sverige

  Även Svenska ridsportförbundet kommer att skärpa regelverket. Den nya regeln innebär att ryttare som fått en huvudskada kommer att få ett tävlingsstopp på sju dagar. Den regeln ska införas 1 januari 2019. Det svenska ridsportförbundet kommer också att börja använda Hjärntrappan. Hjärntrappan är en mall som man använder inom idrotten för hur man ska komma tillbaka efter en hjärnskakning.

  Anpassat Hjärntrappan till ryttare

  Svenska Ridsportförbundet har arbetat intensivt för att anpassa mallen till ryttare som drabbats av hjärnskakning. Det är ett viktigt arbete, eftersom en hjärnskakning kan leda till svårare problem som bland annat minnesproblem och balansrubbningar. I dag talas det även om att hjärnskakningar kan öka risken för tidig demens.

  Målet med ”hjärntrappan” är att återhämtningen efter en hjärnskakning ska ges tillräckligt med tid så ryttaren inte återvänder för tidigt till sporten. Den gamla synen på att ”komma upp i sadeln så fort som möjligt” är historia, skriver ridsport.se.

  LÄS OCKSÅ: Huvudet skadedrabbat vid hästolyckorLÄS OCKSÅ: Stora skillnader mellan olika hjälmar

  Läs mer om

  Till toppen