Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 juni 2020

  Ny teknik öppnar för mera naturbete

  Lagkravet på daglig tillsyn av djur begränsar vilka områden som kan användas för naturbeten. Men med ny teknik kan kanske nya betesområden bli aktuella.

   Än så länge har den dagliga tillsynen bara gått att komplettera med teknik, som övervakningskameror eller sensorer, men inte kunnat ersättas i lagens mening.
  Än så länge har den dagliga tillsynen bara gått att komplettera med teknik, som övervakningskameror eller sensorer, men inte kunnat ersättas i lagens mening. FOTO: Hans Dahlgren

  I Sverige finns stora möjligheter till naturbeten som idag inte används. Delvis beror det på att områdena är för avlägsna eller för stora för att den dagliga tillsynen ska kunna utföras på ett ekonomiskt hållbart sätt.

  I projektet i Brösarp tittar SLU:s forskare därför också på om ny teknik kan användas för att kontrollera djur, exempelvis en kombination av drönare och de särskilda sensorerna som hästarna i projektet bär.

  – Det kan vara svårtillgängliga marker och ta ganska lång tid att hålla koll på sina djur. Så om vi kan hitta sätt som är lika säkra som att komma dit och själv titta, så skulle vi kanske kunna ha fler naturbeten som kan hålla skogarna öppna, säger Hanna Sassner, forskare på SLU i Alnarp.

   ”Vi kan nog förvänta oss en stor förändring kring hur vi övervakar djur de närmaste åren”, säger forskaren Hanna Sassner från SLU i Alnarp.
  ”Vi kan nog förvänta oss en stor förändring kring hur vi övervakar djur de närmaste åren”, säger forskaren Hanna Sassner från SLU i Alnarp. FOTO: Hans Dahlgren

  Genom att analysera data från sensorerna som hästarna i Brösarp är utrustade med, hoppas man på djurens beteende kunna hitta sätt att avslöja åkommor, i vissa fall till och med tidigare än vad ett mänskligt öga kan.

  Hanna Sassner beskriver teknikutvecklingen inom lösdrifter, både inomhus och utomhus, som explosionsartad just nu. Hon tycker att det finns en stor medvetenhet hos myndigheter och lagstiftare om den snabba utvecklingen.

  – Absolut. Diskussionen pågår och folk är väldigt intresserade, men tekniken och djurskyddet måste också utvärderas vetenskapligt.

  Hästarna i projektet ses naturligtvis till även manuellt. Än så länge har den dagliga tillsynen bara gått att komplettera med teknik, som övervakningskameror eller sensorer, men inte kunnat ersättas i lagens mening. Men kanhända är det på väg att ändras.

  – Vi kan nog förvänta oss en stor förändring kring hur vi övervakar djur de närmaste åren.

   Kuperat. De nio ettåringarna släpptes nyligen ut på Brösarps backar. I det Leader-finansierade tvååriga projektet ska man se hur hästar på bete i kuperad terräng utvecklas jämfört med de som går på plan mark. Man testar också ny teknik för övervakning.
  Kuperat. De nio ettåringarna släpptes nyligen ut på Brösarps backar. I det Leader-finansierade tvååriga projektet ska man se hur hästar på bete i kuperad terräng utvecklas jämfört med de som går på plan mark. Man testar också ny teknik för övervakning. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen