Ny teknik öppnar för mera naturbete
Lagkravet på daglig tillsyn av djur begränsar vilka områden som kan användas för naturbeten. Men med ny teknik kan kanske nya betesområden bli aktuella.
I Sverige finns stora möjligheter till naturbeten som idag inte används. Delvis beror det på att områdena är för avlägsna eller för stora för att den dagliga tillsynen ska kunna utföras på ett ekonomiskt hållbart sätt.
I projektet i Brösarp tittar SLU:s forskare därför också på om ny teknik kan användas för att kontrollera djur, exempelvis en kombination av drönare och de särskilda sensorerna som hästarna i projektet bär.
– Det kan vara svårtillgängliga marker och ta ganska lång tid att hålla koll på sina djur. Så om vi kan hitta sätt som är lika säkra som att komma dit och själv titta, så skulle vi kanske kunna ha fler naturbeten som kan hålla skogarna öppna, säger Hanna Sassner, forskare på SLU i Alnarp.
Genom att analysera data från sensorerna som hästarna i Brösarp är utrustade med, hoppas man på djurens beteende kunna hitta sätt att avslöja åkommor, i vissa fall till och med tidigare än vad ett mänskligt öga kan.
Hanna Sassner beskriver teknikutvecklingen inom lösdrifter, både inomhus och utomhus, som explosionsartad just nu. Hon tycker att det finns en stor medvetenhet hos myndigheter och lagstiftare om den snabba utvecklingen.
– Absolut. Diskussionen pågår och folk är väldigt intresserade, men tekniken och djurskyddet måste också utvärderas vetenskapligt.
Hästarna i projektet ses naturligtvis till även manuellt. Än så länge har den dagliga tillsynen bara gått att komplettera med teknik, som övervakningskameror eller sensorer, men inte kunnat ersättas i lagens mening. Men kanhända är det på väg att ändras.
– Vi kan nog förvänta oss en stor förändring kring hur vi övervakar djur de närmaste åren.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.