Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 31 mars 2009

  Ny päls kräver mer mat

  Det går åt mer foder för att producera ett kilo päls än ett kilo mjölk eller muskel. Därför behöver hästen mer att äta inför pälsbyte.

  På våren upptäcker många hästägare att deras hästar tappat både muskler och fett, när sommarpälsen kommer fram under den avfallna vinterpälsen. Det beror på att det kostar hästen både energi och protein att bygga upp ny päls, skriver Foderbladet Häst från SLU.

  Pälstillväxten prioriteras framför ansättning av muskler och fett i hästens kropp. Det är inte säkert att den vanliga foderstaten räcker till både päls och hull. När hästägaren upptäcker att hästen fallit ur är det ofta för sent, eftersom den nya pälsen börjar växa redan i december-januari. Det kan alltså vara klokt att öka fodergivan lite ungefär vid juletid, enligt Foderbladet Häst.

  Hästägare upplever oftare att hästar får problem med ansättningen av sommarpäls än vinterpäls, trots att vinterpälsen blir både längre och tjockare. Det kan bero på att vinterpälsen börjar växa i augusti och då går många hästar fortfarande på näringsrikt bete.

  Enligt Foderbladet Häst finns en gammal tradition att ge hästar foderjäst på vintern. Foderjäst innehåller protein, som kan underlätta pälssättning. Traditionen har i en modernisering blivit missuppfattad. Hästägare ger istället ren B-vitamin, som det förvisso också finns i foderjäst, men som inte har någon påtaglig effekt på pälsen.

  En signal om att hästen behöver få i sig fler byggstenar till pälsen kan vara om börjar äta träck på vårvintern. Träck innehåller bakterieprotein från döda tarmbakterier.

  Tina Andersson

  Relaterade artiklar

  Till toppen