Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 23 februari 2019

  Ny app löser problem för ryttare och instruktör

  Det skulle kunna vara vilken ridlektion som helst i ridhuset på Upplands Bro ryttarförening. 14-åriga Saga Lannefelt hoppar sin D-ponny Droppan under tränaren Marit Flyhammers ledning. Det är bara det att ekipaget filmas och tränaren sitter vid sin dator flera mil bort och coachar genom ett headset.

   Showar framför kameran och lika bra som att rida en riktig lektion, tycker Saga Lannefeldt. Här med ponnyn Droppan.
  Showar framför kameran och lika bra som att rida en riktig lektion, tycker Saga Lannefeldt. Här med ponnyn Droppan. FOTO: Karin Lindell

  När Jenny Stråhle hittade tillbaka till ridsporten efter att ha varit borta i åtta år slogs hon av att utvecklingen stått helt stilla.

  – När jag hade häst och red hade jag hästen i Stockholm och red för en tränare i Skåne. Det var dyrt, tog tid och logistiken var besvärlig. Det gjorde att det blev för sällan som jag tränade.

  På åtta år hade alltså inget hänt. Jenny Stråhle, som då var marknadschef på Sigma IT consulting, gick i starta eget-tankar och började fundera på om hon kunde lösa träningsproblematiken med hjälp av teknik.

   Jenny Stråhle och Karin Lindell står bakom ridappen Ridesum. Här är de med Saga Lannefelts ponny Droppan.
  Jenny Stråhle och Karin Lindell står bakom ridappen Ridesum. Här är de med Saga Lannefelts ponny Droppan. FOTO: Mari Nälsén

  En snabb marknadsundersökning bland 350 ryttare visade att 86 procent önskade att de kunde rida för instruktör oftare men hindrades av tiden, kostnaden och logistiken.

  – Sättet att arbeta inom ridsporten går att effektivisera, det är smartare om ryttare och tränare inte behöver ses på samma plats, menar Jenny Stråhle.

  140 tränare i appen

  Sagt och gjort. Hon sa upp sig och började bygga företag. Sökte efter en medgrundare och fann Karin Lindell genom en artikel om horsetech på Linkedin.

  – Jag läste artikeln och kontaktade Jenny, vi kände inte varandra alls innan, berättar Karin Lindell som på den tiden var kommunikationschef på Telenor.

  – Jag bara kände att jag måste få vara med på den här resan.

  Det var 2017. Nu, ett och ett halvt år senare, har appen släpps för allmänheten efter att ha testats under en tid. Redan nu finns 140 tränare att välja på. Marit Flyhammer, C-tränare i hoppning och dressyr är en av dem.

  – Den här tjänsten gör att jag kan nå fler och bli tillgänglig för ryttarna, berättar hon innan hon återgår till att instruera och coacha ekipaget på skärmen.

   140 tränare finns att tillgå i Ridesum, Marit Flyhammer är en av dem.
  140 tränare finns att tillgå i Ridesum, Marit Flyhammer är en av dem. FOTO: Mari Nälsén

  ”Man hamnar i en bubbla”

  Det är hoppning på schemat. I ridhuset står ett stativ med en telefon som filmar det som händer. Saga Lannefelt och hennes mamma Kristina har headset på sig som är kopplade till telefonen och hör allt som Marit Flyhammer säger.

  Tekniken fungerar bra.

  – Det är jättebra ljud och man hamnar som i en bubbla, jag känner mig lugnare på något vis när det bara är jag och tränaren som har kontakt, säger Saga Lannefelt efter att hon ridit en lektion på distans för första gången.

  – Det här ska jag göra igen.

  Instruktörer i andra länder

  Men framför allt tänker hon att det kan vara väldigt bra att ha med tränaren via appen på framridningen eller när man går banan på tävling. Eller att kunna rida för tränare i andra länder.

  – Det har vi redan användare som gör, säger Jenny Stråhle.

  – Det är islandshästryttare som rider för tränare på Island, berättar hon.

   Saga Lannefelt hoppar D-ponnyn Droppan. Tränaren Marit Flyhammer sitter framför en dator flera mil bort och coachar.
  Saga Lannefelt hoppar D-ponnyn Droppan. Tränaren Marit Flyhammer sitter framför en dator flera mil bort och coachar. FOTO: Mari Nälsén

  Inte bara träning

  Förutom direktstreaming kan appen användas till att få feedback på redan filmat material och få hjälp med andra problem såsom svårlastade hästar, foderrådgivning och hästar med hältor eller rörelseproblem.

  – Jag håller även på med laserbehandlingar på häst, jag kan använda tekniken till det också. Kunder kan filma svullnader och sår och jag kan ge en direkt feedback om jag tror laserbehandling skulle vara aktuell. säger Karin Flyhammer.

  – Det spar tid och jag behöver inte fysiskt vara på plats för att ge ett snabbt svar.

  Vill satsa globalt

  Ridesum är kostnadsfri för alla att använda till en början, men kommer så småningom att släppas i en betalversion med extratjänster. Jenny Stråhle och Karin Lindell nöjer sig inte med att erövra Sverige med appen utan tänker sig att gå globalt ganska snart.

  – Det finns stora möjligheter att växa stort eftersom det är ett kundproblem vi löser, säger Jenny Stråhle.

  Saga Lannefelt

  Ålder: 14

  Bor: Upplands Bro

  Ponny: Dame De Cour Dewdrop, fransk ponny, 10 år

  Meriter: Tävlat Lätt A hoppning, ska debutera i Msv B

  Ridesum

  Grundare: Jenny Stråhle och Karin Lindell

  Lanserades: Januari 2019

  Så går det till: Ryttaren laddar hem Ridesums app och registrerar sig. Därefter kan hen söka efter tränare och experter och boka tid i appen. Ingen extra utrustning förutom ett headset krävs.

  Tränaren lägger upp en profil med sina tjänster och blir bokbar. Kan sedan coacha och instruera från en dator eller läsplatta varsomhelst. Efter varje pass kan tränaren lämna skriftlig feedback till ryttaren direkt i appen.

  Fler smarta appar och tjänster inom horsetech

  • Equilab: En app som ger ryttaren möjlighet att träna mer hållbart eftersom den spårar hästens rörelser. Ett slags Runkeeper för hästar.

  • Trotto: För travhästintressenter. En plattform som gör det lätt att dela information om en specifik häst till alla dess intressenter såsom ägare, skötare, tränare med flera.

  • Ztable: Träningskalender och socialt nätverkande

  • Night watch: Håll koll på hästens välmående dygnet runt genom en högteknologisk grimma.

  • Horse Com: Hörlurar för häst som spelar musik för att sänka stressnivån i olika situationer.

  Källa: Jenny Stråhle

  Hästnäringen i siffror

  I Sverige finns cirka 360 000 hästar.

  Branschen skapar 16 900 helårssysselsättningar och den direkta samhällsekonomiska omsättningen uppgår till 31,3 miljarder kronor.

  Räknar man även in spridningseffekter uppgår omsättningen till 72 miljarder kronor samt 38 000 helårssysselsättningar, vilket utgör 0,5 procent av BNP.

  Källa: Hästnäringens nationella stiftelse

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen