Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 januari

  Nu satsar hästnäringen på innovation

  Hästnäringen vill se mer innovation och utveckling till gagn för hästvälfärd och arbetsmiljö.

  FOTO: Mostphotos

  Hästnäringen ligger relativt långt efter andra näringar när det handlar om utveckling och innovationer. Mekaniseringen i stallar har inte gått framåt på samma sätt som till exempel inom lantbruket. Inte heller ny teknik har applicerats på hästområdet förrän under senare år.

  Nu läggs allt mer resurser på att identifiera områden där ny teknik kan användas samt på att ta fram innovationer och nya produkter även i hästnäringen. Områden som berörs spänner över allt från hästars välfärd till upplevelser av sport och näring.

  Satsning på nationell samverkan

  För att ytterligare öka innovation och utveckling görs en satsning på nationell samverkan inom hästnäringen. De nationella aktörerna, med Svenska Ridsportförbundet (SvRF), Svensk Travsport (ST) och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) i spetsen har skapat en gemensam innovationsplattform, Innovare.

  För ridsporten har det varit naturligt att delta i samverkan.

  ”Vi är en folkrörelse med stark ideell bas som vill dra nytta av den positiva utveckling som sker runt oss. Det är naturligt för oss att ta hjälp av och inspireras av både akademi och näringsliv för att söka utveckling”, säger Annika Tjernström, generalsekreterare vid SvRF, i ett pressmeddelande.

  Två projekt är i gång; Smarta Stallet och Innovationstrappan. Båda projekten genomförs i samarbete med riksanläggningarna Wången, Strömsholm och Flyinge.

  Innovare

  Partners från start är HNS, ST, SvRF, Handelshögskolan i Stockholm, ridsportens förbundssponsor Saab, Sveriges Lantbruksuniversitet och LRF Häst.

  Plattformen består av tre projekt- och utvecklingsområden:

  • Hästars välfärd och hållbarhet

  • Individers prestation och arbetsmiljö

  • Upplevelse av sporten och näringen

  I samverkansplattformen, som har en egen sajt – www.innovare.se – delar parterna resurser, kunskap, erfarenheter och skapar utveckling med tillsammans med både akademi och näringsliv.

  Relaterade artiklar

  Till toppen