Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 25 juli

  Svensk Airbnb för hästfolk

  Nu lanseras en ny tjänst för hästfolk på resande fot. Många reser långt för att tävla och träna och behöver övernatta på vägen. Med appen Day stable ska det bli enkelt att boka tillfälliga stallplatser.

  Lundaföretaget Day stable lanserades i måndags en ny app för att hjälpa hästfolk få kontakt med varandra. Appen fungerar som populära tjänsten Airbnb, men i stället för att erbjuda boende så erbjuder Day stable tillfälliga stallplatser för tävlings- och träningsekipage. På sikt är tanken att även vara ett attraktivt alternativ för hästägare som vill semestra med sina hästar.

  – Vi vill gärna ha ett urval av olika stall, stora stall nära tävlingsplatser men också små pittoreska stall, säger Filip Kronqvist som tillsammans med sin bror Joakim har utvecklat appen.

   Filip Kronqvist och hans bror Joakim lanserade i veckan en helt ny app för att hjälpa hästägare på väg till träning, tävling eller semester att hitta boxplatser utmed vägen.
  Filip Kronqvist och hans bror Joakim lanserade i veckan en helt ny app för att hjälpa hästägare på väg till träning, tävling eller semester att hitta boxplatser utmed vägen. FOTO: DayStable

  Tidskrävande att leta boxplats

  Bröderna är från finska Nykarleby, Filip bor i Lund och brodern som är programmerare bor i Helsingfors. Tack vare ekonomiskt bidrag från Almi har de nu lyckats lansera sin digitala tjänst. Filip Kronqvist är inte ryttare själv men väl hästskötare på helgerna åt sin sambo Eirin Losvik som är stationerad i Flyinge och rider i finska fälttävlanslandslaget.

  – I dag letar många boxplatser via kontakter när de ska iväg och tävla. Det är både tidskrävande och svårt, säger Filip Kronqvist.

  ”Hoppas få nya kunder”

  På Facebook finns också speciella grupper där häst- och stallägare kan få kontakt. Så behovet av en förmedling är stor. Sedan Day stable lanserades för två dagar sedan har ett femtontal stall registrerat sig. En av dem är Emelie Granholm som driver Harsta Hästgård utanför Nyköping:

  – Jag laddade ner appen i dag och registrerade mig. Jag hoppas på att få nya kunder. Jag har fyra boxar som jag hyr ut till tävlingsekipage. Vårt stall ligger bara tio minuter från E4:an så det är enkelt för tävlingsryttare som är på väg söderut att svänga av motorvägen.

   Stallägarna har stora förhoppningar om att kunna nå ut till nya kunder via Day stable. ”Det går inte att överleva som hästföretagare och man inte hittar flera sidoverksamheter, vi hyr ut boxar, övernattningsrum, säljer foder och har inackorderingshästar”, säger Emelie Granholm som driver Harsta Hästgård utanför Nyköping.
  Stallägarna har stora förhoppningar om att kunna nå ut till nya kunder via Day stable. ”Det går inte att överleva som hästföretagare och man inte hittar flera sidoverksamheter, vi hyr ut boxar, övernattningsrum, säljer foder och har inackorderingshästar”, säger Emelie Granholm som driver Harsta Hästgård utanför Nyköping. FOTO: Emelie Granholm

  – Vi har ett brett kontaktnät inom Norden och många från Finland och Norge åker på tävling i Sverige eller passerar Sverige när de är på väg till Europa. Tanken är att man ska kunna planera sin resa och boka stallplats hela vägen, säger Filip Kronqvist som gärna vill utöka Day stable till övriga nordiska länder och Norra Europa.

  I nuläget erbjuder Day stable inga betalningslösningar utan det får besökare och stallägare sköta på egen hand.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen