Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 18 juli 2019

  Norska protester mot lagförslag

  Nu protesterar norska hästsporten mot förslag till ändringar i lagen som skulle göra det enklare för kommuner att förbjuda ridning och körning i skog och på fjället.

   Flera ridklubbar och hästorganisationer tror att lagförslaget, om det klubbas, kommer att stoppa ridning och körning i många områden. Arkivbild.
  Flera ridklubbar och hästorganisationer tror att lagförslaget, om det klubbas, kommer att stoppa ridning och körning i många områden. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  I dag är det Fylkesmannen, den norska motsvarigheten till landshövding, som ytterst fattar beslut om förbud mot ridning eller körning på vägavsnitt, skogsområden eller fjället. Går det nya förslaget igenom blir det kommunerna som i stället fattar besluten om förbud på skog och på utmarker i fjällen.

  Förslaget har retat upp hästsportens organisationer dels för att de först glömdes bort som remissinstanser, dels för att man tror att en ändring kommer att göra färre områden tillgängliga för aktiviteter med häst.

  Bland annat tros en lagändring ge en ökning av antalet förbud och bidra till intressekonflikter mellan kommuner och hästägare/organisationer.

  I yttranden menar organisationer att lagförslag går emot bland annat nationella mål om att ta till vara och utnyttja allemansrätten och den nationella strategin för ett aktivt friluftsliv där häst nämns som en viktig del för bättre folkhälsa.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen