Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 3 juli 2019

  Böter för nedgrävd häst

  Dagsböter blev straffet för den som grävde ner en död häst i närheten av ett vattendrag.

   Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det var i vintras som den döda hästen hittades på en fastighet utanför Härnösand. Hästen hade delvis grävts ner i närheten av en bäck. Det hade gjorts utan nödvändigt tillstånd och dessutom i närheten av ett vattendrag.

  Härnösands kommun anmälde händelsen till polisen som misstänkt miljöbrott. Rubriceringen grundade kommunen på närheten till bland annat vattendraget. Bäcken ligger inom en primär skyddszon enligt de preliminära föreskrifter som finns föreslagna för vattenskyddsområdet för en vattentäkt.

  ”Du har hanterat avfall på ett sätt som kunnat medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse eller som kan medföra någon annan betydande olägenhet i miljön”, skriver kammaråklagare Christer Jarlås.

  Åklagaren också beslutat att personen som var ansvarig för händelsen får ett strafföreläggande med 40 dagsböter à 200 kronor, totalt 8 000 kronor.

  För att gräva ner tamdjur på egen fastighet i Härnösand krävs ett avstånd på 100 meter till vattentäkt enligt kommunens anvisningar. Nedgrävning får heller inte göras inom vattenskyddsområde.

  Relaterade artiklar

  Till toppen