Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 1 november 2018

  Försäkringsbolag: "Mura igen fönstret på sadelkammaren"

  Hästägare blir allt mer medvetna om hur de ska skydda sig mot inbrott i sadelkammare. Men många missar att ha koll på sina sadlars serienummer.

  Stölder av sadlar och verktyg är de vanligaste försäkringsärendena på egendom som rör hästföretagare, enligt Länsförsäkringar. Samtidigt märker både försäkringsbolaget och polisen att fler hästägare aktivt försöker skydda sig mot sadelstölder.

  – Det finns en större oro för att bli utsatt för sadelstölder i dag. Många stall och hästägare vidtar också åtgärder för att skydda sig. Det är positivt, säger Lisa Sannervik, polisens talesperson i Region mitt och själv hästägare.

  Mura för fönstren

  Thomas Roos, är säljare för lantbruk och hästföretag vid Länsförsäkringar i Skåne. Han tycker att fler ska mura igen fönstren till sina sadelkammare. Det är ett kraftfullt, effektivt och billigt sätt att skydda sig.

  – Det finns egentligen ingen anledning att ha fönster i en sadelkammare. Allt som skyddar mot insyn är bra, dessutom sparar det på energiförbrukningen och förbättrar isoleringen.

   Hästägare har blivit mer vaksamma och pålästa om hur de skyddar sig mot stölder, anser polisen Lisa Sannervik.
  Hästägare har blivit mer vaksamma och pålästa om hur de skyddar sig mot stölder, anser polisen Lisa Sannervik. FOTO: Istock

  Till sadelkammardörren är det rejäla lås, gärna i samma säkerhetsklass som till bostadshus, som gäller. Det är även bra med larm, men vilken sort beror på värdet av sadlarna. Bäst är ett larm som går direkt till en bemannad larmcentral, enligt Tomas Roos. Han är mer tveksam till värdet av att ha kameraövervakning i sadelkammare eller att pensla på dna-vätska på sadlar som stöldskydd.

  – Det är möjligt att dna-märkningar kan vara ett bra komplement, men jag har svårt att se var vätskan ska appliceras och hur den ska hållas kvar när man putsar sadeln eller använder den.

  Hemförsäkring gäller

  Många lantbruk och hästföretagare har privathästar inackorderade i verksamheten. Sker en stöld och en hyresgäst blir drabbad är det ändå sadelägaren själv som har ansvaret.

  – Det är alltid den som äger sadeln som ska ha den försäkrad. För privatpersoner är det en del av hemförsäkringen. Men det gäller att man har bortaskydd om sadeln förvaras någon annanstans, vilket den ofta gör. Det är därför jätteviktigt att kolla vad som gäller. Vad kräver mitt försäkringsbolag?, säger Tomas Roos.

  Vid företagsförsäkringar räknas sadlar som inventarier i hästverksamheten.

   Begränsa insynen. Sätt tyg för fönster, montera in galler - eller kanske helst av allt: mura igen fönster i sadelkammare.
  Begränsa insynen. Sätt tyg för fönster, montera in galler - eller kanske helst av allt: mura igen fönster i sadelkammare. FOTO: IStock

  Svampplockare hittade sadlar

  Ett misstag som många hästägare gör är att inte kunna serienumret på sina sadlar. Det är viktigt för att polisen ska kunna hitta rätt ägare till upphittat stöldgods och är ofta ett krav från försäkringsbolaget.

  – Vi ser att många inte kan sina serienummer när de polisanmäler stulna sadlar. Varje sadel är märkt med ett serienummer, som är unikt för just den. Saknas det i polisanmälan och det hittas en stöldgodsgömma med sadlar blir det ändå väldigt svårt att hitta rätt ägare, säger Lisa Sannervik.

  De flesta av de stulna sadlarna återfinns aldrig. Men tidigare i höstas hittade några svampplockare stulna sadlar i skogen i Norrtälje norr om Stockholm.

  Polisens tips för att skydda sig mot sadelstölder

  • Öka upptäcktsrisken: investera i larm, kameror i sadelkammaren och strålkastare på stallplan som tänds automatiskt.

  • Sätt för fönster till sadelkammare. Eller om det går – förvara sadlarna där tjuvar inte får för sig att leta.

  • Var uppmärksam på fordon som rör sig i anslutning till stallet. Om obehöriga personer rör sig i närheten – fråga vänligt vad de söker efter.

  • Skriv ner serienumren på dina sadlar, det ökar chansen att få tillbaka stulna sadlar och underlättar polisens arbete.

  • Upptäcker du en pågående stöld på bar gärning har du rätt att göra ett envarsingripande, kontakta också polisen på 112 direkt.

  Källa: Polisen

   Håll koll på sadelns serienummer som finns under sadelkåpan. Uppgifter om serienummer saknas i flera av polisanmälningarna om sadelstölder, enligt polisen.
  Håll koll på sadelns serienummer som finns under sadelkåpan. Uppgifter om serienummer saknas i flera av polisanmälningarna om sadelstölder, enligt polisen. FOTO: Cecilia Persson

  Relaterade artiklar

  Till toppen