Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 mars 2006

  Monty Roberts besökte skånsk ridskola

  Ridskolan har fått klara sig helt utan ridhus sedan det gamla kollapsade förra våren. I jakten på pengar till ett nytt får de nu hjälp av en riktig superkändis.

  Lis-Lott Andersson på Stall Humlamaden utanför skånska Veberöd hade storfrämmande i onsdags. Självaste Monty Roberts kom på besök. Foto: Helge Rubin
  Bild 1/2Lis-Lott Andersson på Stall Humlamaden utanför skånska Veberöd hade storfrämmande i onsdags. Självaste Monty Roberts kom på besök. Foto: Helge Rubin
  Lis-Lott Andersson leder ponnyn Salix Sheila under cp-skadade Amalia Dehlins ridtur i skogen.
  Bild 2/2Lis-Lott Andersson leder ponnyn Salix Sheila under cp-skadade Amalia Dehlins ridtur i skogen.

  Säg Monty Roberts och de flesta med något slags hästintresse vet vem du menar. Senare i vår ska "mannen som talar med hästar" ge tre föreställningar i Sverige som alla går ut på att visa hur hans teknik för att underlätta kommunikationen mellan häst och människa fungerar. Men även i onsdags var han i Sverige, närmare bestämt på den lilla skånska ridskolan Humlamaden utanför Veberöd. Och skälet var välgörenhet. Monty Roberts brinner nämligen inte bara för hästar utan minst lika mycket för människor.

  Stall Humlamaden startades 1991 av dåvarande distriktssköterskan Lis-Lott Andersson. Redan från början hade hon en speciell tanke med verksamheten, nämligen att ge barn med speciella svårigheter, handikapp eller annat, en chans att uppleva lycka och att bygga självförtroende.
  – Jag vill packa barnens livsryggsäck, säger hon själv när hon ska beskriva ridskolans mål.

  Nuförtiden tar Humlamaden hela hennes tid. 100-talet barn, samt även några vuxna, besöker riskolan varje vecka för att umgås med och rida på de tolv ponnyerna.

  Cirka hälften av eleverna har något slags handikapp. Humlamaden tar bland annat emot barn med autism, barn med fysiska handikapp, patienter med ätstörningar med mera. I sitt samarbete med vanliga skolor har ridskolan också visat sig kunna hjälpa barn med inlärningssvårigheter.

  Men den ännu pågående vintern, ovanligt snörik och kall med skånska mått mätt, har inte varit rolig för ridskolans elever. I mars förra året rasade ridhuset samman och sedan dess är all verksamhet utsatt för väder, vind och minusgrader.

  En sådan vinter till vill Lis-Lott Andersson helst undvika. Därför pågår jakten på pengar till ett nytt ridhus. Monty Roberts metoder har hon länge beundrat och till viss del tillämpat. Och tack vare Ann Lindberg, som arrangerar Monty Roberts framträdanden i Sverige, har hon nu fått oväntad draghjälp. Roberts har lovat att skänka överskottet från årets svenska biljettintäkter till Humlamaden.
  – Det känns fantastiskt, säger Lis-Lott Andersson.

  Hon kan se en hel del likheter mellan amerikanens livsfilosofi och sin egen.
  – Vi är en hästverksamhet men jobbar mycket för människor. Och det gör ju Monty Roberts också.

  Anja Thorsén

  Relaterade artiklar

  Till toppen