Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 24 december 2020

  ”Momsfrågan hotar och utmanar hästnäringen”

  Det är ofrånkomligt att landa i covid-19 och pandemins effekt på hästnäringen och utmaningarna inför 2021. Men momsfrågan är också på nytt en het fråga som både utmanar och hotar.

  FOTO: ATL

  Hot: Svarta pengar

  Frågan om moms i hästverksamhet seglade återigen upp som ett stort hot när Skatteverket i slutet av 2020 kom med sitt nya ställningstagande vad som skattemässigt ska gälla och där exempelvis travsporten riskerar att åka ur momssystemet. Därmed är oron stor att travet ska bli en näring där vita pengar återigen blir svarta.

  Hopp: Digitalisering

  I Sverige har många auktioner av tradition skett i verkligheten med både hästar, säljare och köpare på plats. Det konceptet satte pandemin stopp för. Efter några trevande försök, där tekniken inte alltid var med arrangörerna, är det ändå helt klart att köparna är med på tåget och digitala auktioner är här för att stanna oavsett om det handlar om elitföl, unghästar eller rid- och travhästar.

  Utmaning: Hästbrist för hobbyryttare

  Redan 2013 varnades för en kommande hästbrist på ridsidan efter att betäckningssiffrorna gått ner. Nu är bristen ett faktum och det är svårt för hobbyryttarna att hitta svenska saluhästar samtidigt som corona ser ut att ha ökat efterfrågan. Ridskolorna har också fortsatt ett stort behov av bra allroundhästar men saknar de stora plånböckerna och blir därmed ofta hänvisade till hästhandlare och importhästar. Även om antalet betäckningar på ridsidan i år ökat är det en utmaning och en svårlöst ekvation att få marknad och efterfrågan att matcha de närmaste åren.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen