Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 oktober 2020

  Akut sjukdom orsak till hästs död

  Akut sjukdom uppges vara orsaken till att hästen, som hittades livlös i hagen, hade dött. Därmed avskrivs misstankarna om djurplågeri.

   Det var ingen mänsklig hand bakom hästens död utan ett akut tarmvred enligt obduktionen. Arkivbild.
  Det var ingen mänsklig hand bakom hästens död utan ett akut tarmvred enligt obduktionen. Arkivbild. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

  Ägaren hittade sin häst död i hagen i slutet av september på en gård söder om Jönköping. Både veterinär och polis, men även hästägaren, trodde i det skedet att hästen kunde ha dödats av någon som utsatt den för djurplågeri. Bland annat saknades både ett öga och ett öra.

  I det här fallet sändes hästkroppen till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för en djupare undersökning av dödsorsaken.

  Den nu klara obduktionen visar att hästen dog av sjukdom.

  – Enligt obduktionsrapporten är hästens dödsorsak ett akut tarmvred. De yttre skadorna på hästen har uppkommit efter hästens död. Skadorna har uppkommit genom yttre påverkan av ett djur, säger förundersökningsledaren Åsa Nyblom, till SVT Nyheter Halland.

  Under sommaren och hösten har fler fall av misstänkta fall av djurplågeri skett i framför allt Hallands län. Det har handlat om hästar som uppvisat skärskador och andra skador på kropp och könsorgan. Mörkertalet kring om hästarna skadats av människor är dock stort, hittills har få hästar i sådana fall obducerats av SVA.

  I Frankrike utreder polisen ett stort antal fall med brutala lemlästningar av hästar, där olika kroppsdelar skurits bort, och en av teorierna har handlat om att det är någon form av sekt som ligger bakom.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen