Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 7 mars

  Svårt att nå tillväxtmålet i fullblodsaveln

  Antalet hästar inom svensk galoppsport minskar, både när det gäller hästar i träning och svenskfödda föl. Kanske blir det import som får lösa en brist på svenska hästar.

   Lill Gusén Hammar, ny VD för Svensk Galopp, menar att det inte räcker med att titta på uppfödarbiten utan galoppsporten måste öka sina siffror inom alla områden.
  Lill Gusén Hammar, ny VD för Svensk Galopp, menar att det inte räcker med att titta på uppfödarbiten utan galoppsporten måste öka sina siffror inom alla områden. FOTO: Svensk Galopp

  I höstas reagerade Svensk Galopps ledning på att det var få starthästar i vissa lopp och nu undersöks frågan.

  Hur ser ni på den oro som Ivan Sjöberg som driver Rävdansens stuteri uttrycker för situationen för fullblodsaveln i Sverige och hur det kommer att påverka sporten?

  – Jag har inte haft något möte med vårt Avelsråd än men tanken är att vi ska utveckla aveln och det står i våra stadgar att det här en av de bitar vi ska jobba med inom Svensk Galopp, säger Lill Gusén Hammar, nytillträdd VD för Svensk Galopp, som är avelsorganisation för engelskt fullblod.

  – Vi kan inte styra hur andra företag bedriver sin verksamhet, naturligtvis vill vi att uppfödarna ska fortsätta i någon form. Men det är mer komplext än att bara se till avelsområdet. Vi måste försöka öka alla siffror inom sporten, säger Jan Ohlsson, styrelseledamot i Svensk Galopp och delägare i det framgångsrika stoet Silent Night som Rävdansen stuteri AB har fött upp.

  Ledningen inom Svensk Galopp menar att om efterfrågan på svenskfödda hästar ökar så kommer uppfödarna följa efter och föda upp fler hästar.

  – Vi behöver tillse att alla får rimliga ekonomiska förutsättningar inom galoppsporten. Vi har för få svenskfödda hästar som kan tävla på högsta internationella nivå, säger Jan Ohlsson.

  Svensk Galopps marknadsavdelning arbetar just nu med att ta fram reklamfilmer för att hitta nya hästägare och marknadsföra svensk fullblodsavel.

  Även om ledningen för Svensk Galopp inte pratar om tillväxtmål för aveln så finns de inskrivna i den strategiska planen 2019-2023. Målet är att varje år öka antalet svenskfödda föl med tio procent. 2020 registrerades 177 föl vilket är långt under målet i strategidokumentet som säger 283 föl.

  Varför sänkte ni uppfödarpremierna förra året från 20 procent till 14,7 procent?

  – När spelmarknaden avreglerades 2019 ändrades de ekonomiska förutsättningarna (red. anm. Svensk Galopp äger idag 9 procent av spelbolaget ATG). Tidigare styrelser hade inte förberett skilsmässan med ATG och det fick som konsekvens att vi 2019 gjorde en förlust med 86 miljoner på koncernnivå. Förra året satte vi in ett sparpaket för hela organisationen och där ingick en sänkning av uppfödarpremierna.

  Hur stora blir uppfödarpremierna i år?

  – Det kan jag inte svara på nu, säger Jan Ohlsson.

  Kommer ni kunna ersätta bristen på svenskfödda hästar med importerade?

  – Det är rätt mycket hästar som säljs utomlands så det kan vi göra. De svenska hästägarna köper hästar i de lägre priskategorierna och konkurrensen är inte lika knivskarp där, säger Jan Ohlsson.

  Brexit och fullblodsavel

  Brexit har satt krokben för den brittiska fullblodsaveln och det påverkar även uppfödare i Sverige. Nu ställs bland annat höga krav på intyg och veterinärkontroller för att föra in hästar från EU till Storbritannien. De nya kraven medför också höga kostnader och långa väntetider vid brittiska gränsen då landet inte tillhör EU längre. Inom fullblodsaveln är endast naturlig betäckning godkänd och därmed behöver ston föras in i landet för att betäckas med brittiska hingstar.

  – I år har inga svenska stoägare fört ut sina hästar till Storbritannien för betäckning utan de har i stället valt att betäcka i Sverige eller i andra länder som Irland, Frankrike, Tyskland och Danmark. Två ston fördes ut redan i december till Storbritannien, alltså före Brexit för att betäckas och de kommer att omfattas av de stängare reglerna vid återinförseln till Sverige, säger Monica Wolf, stamboksansvarig vid Svensk Galopp.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen