Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 januari 2019

  Mindre detaljstyre i nya hästföreskrifter

  Jordbruksverket inför nya föreskrifter för hästhållning som börjar gälla den 1 mars 2019.

  FOTO: Mostphotos

  De nuvarande föreskrifterna har varit oförändrade sedan 2007 och behövde uppdateras, enligt Jordbruksverket.

  – Det är inga stora förändringar. Vi har plockat bort en del detaljer. Vi har försökt se till att vi inte hindrar onödigt många möjligheter att lösa hästhållningen på, säger David Slottner vid Jordbruksverket till ATL.

  Jordbruksverket har tagit fram funktionsregler snarare än detaljkrav när det gäller vad som ska uppnås i hästhållningen. Mängden detaljkrav minskar och språket har justerats för att bli mer lättläst och mindre detaljstyrt.

  – Det är viktigt att våra föreskrifter tillåter en utveckling av hästhållningen om vi når samma, eller högre, nivå på djurskyddet. Dessa föreskrifter är ett steg i den riktningen, säger David Slottner.

  Inget spiltförbud

  Föreskrifterna innehåller inget förbud mot att hålla hästar uppbundna i spiltor. Inte heller användningen av skötselspiltor och utfodringsspiltor påverkas av de nya föreskrifterna. Nya spiltor får dock inte byggas för att ha hästar i.

  Parallellt fortsätter Jordbruksverket med utredningen om att hålla djur uppbundna. Senast den 1 juli i år ska den utredningen lämnas in till Näringsdepartementet. Utredningen berör dels att få ha hästar uppstallade i spiltor, dels om man ska få hålla nötkreatur uppbundna.

  – Vi håller fortfarande på att samla in material och synpunkter från intresseorganisationer. Vi ska sammanställa det till departementet och lämna in det senare i sommar, säger David Slottner.

  Här finns Jordbruksverkets nya föreskrifter som börjar gälla för hästhållningen den 1 mars.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen