Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 16 mars

  Miljonstöld av sadlar – tre döms till fängelse

  Tre män döms av Skaraborgs tingsrätt för grov stöld, försök till grov stöld och grovt häleri för att ha stulit sadlar och annan utrustning till ett värde av över en miljon kronor.

   Tre män döms av Skaraborgs tingsrätt för grov stöld, försök till grov stöld och grovt häleri för att ha stulit sadlar och annan utrustning till ett värde av över en miljon kronor.
  Tre män döms av Skaraborgs tingsrätt för grov stöld, försök till grov stöld och grovt häleri för att ha stulit sadlar och annan utrustning till ett värde av över en miljon kronor. FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT

  En av männen, en man i 40-årsåldern, anses vara ledare i gruppen och döms till tre år och sex månaders fängelse. De övriga två, en man i 25-årsåldern och en i 45-årsåldern döms till tre år.

  De tre männen har från slutet av maj fram till i början på november förra året ha brutit sig in i sadelkammare på olika gårdar och ridskolor och där stulit 84 sadlar. De har dessutom gjort misslyckade försök att stjäla ytterligare över 30 sadlar. De har opererat över stora områden och stulit sadlar i Värmland, Skaraborg, Sjuhärad, Småland och Skåne.

  Rätten bedömer brotten som grova eftersom de utgjort ett led i en organiserad, yrkesmässig och systematisk brottslighet. Rätten kallar dem ”professionella brottslingar”.

  De döms även för grovt häleri då polisen påträffade stöldgods i deras bil när de greps i Vaggeryds kommun på väg söderut. De tre ska tillsammans betala skadestånd till 53 målsägare eller försäkringsbolag på sammanlagt nära 900 000 kronor. Enligt rätten ska männen utvisas ur landet efter avtjänat straff.

  LÄS MER:Stal sadlar för över en miljon – åtalasTre häktade för sadelstölderLedare: Onödigt tandlös kamp mot stöldligorna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen