Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 december 2018

  Medvind för de svenska kallbloden

  Världselitens sporthästar tävlade på Sweden International horse show i Stockholm – men på mässgolvet var ardennern Peggy ett riktigt dragplåster. "Vi vill berätta om vilken fantastisk häst ardennern är", säger ägaren Cecilia Birgersson.

  Förra veckan tog hästshowen över Friends arena i Stockholm i fyra fullspäckade dagar. Det innebar totalt 82 212 besökare och en ypperlig möjlighet att marknadsföra olika hästraser.

  I hästboxarna på mässområdet fanns 26 raser representerade, bland annat de svenska kallbloden svensk ardenner och nordsvensk brukshäst. Alla raser hade också en egen gemensam show inne på den stora banan varje kväll.

  – Det är världens chans att få visa upp våra raser, stora som små, för en stor publik, säger Kåre Gustavsson, ordförande för Svenska hästavelsförbundet och Föreningen Nordsvenska hästen.

  ”Hon är en klippa”

   Peggy stal showen - många besökare flockades runt de tunga kallbloden. Föreningen Svensk Ardenner såg chansen att visa upp hästrasen. ”Vi vill visa att det finns ett användingsområde för hästarna även i dag”, säger Cecilia Birgersson. Peggys ägare och aktiv i Svensk Ardenner.
  Peggy stal showen - många besökare flockades runt de tunga kallbloden. Föreningen Svensk Ardenner såg chansen att visa upp hästrasen. ”Vi vill visa att det finns ett användingsområde för hästarna även i dag”, säger Cecilia Birgersson. Peggys ägare och aktiv i Svensk Ardenner.

  I ardennerboxen stod stoet Peggy med traditionellt flätad man och svans. Från morgon till kväll lät hon sig klappas av besökare och däremellan kördes hon med vagn i showen inne på den stora arenan. Långa dagar och en omställning från livet hemma på gården i Tierp – men det tog hon med ro.

  – Hon är en klippa, lugn och snäll. Det är många som är nyfikna och som kommer och frågar och vill klappa, säger ägaren Cecilia Birgersson, hästföretagare och engagerad i Avelsföreningen Svenska Ardennerhästen.

  – Vi är här för att visa upp vilken fantastisk häst vi har som är så lugn och tålig och som ställer upp på det mesta. Och så vill vi visa för andra att det finns ett användningsområde för hästarna även i dag.

  Flera olika tyngre kallblod var på plats, som shirehäst och clydesdale. Gemensamt var att de lockade till sig många nyfikna besökare.

  – Det är stort intresse för alla raserna. Men de som är här är mer vana vid ridhästar, så då kanske de hajar till lite när de ser kallbloden. Det blir en liten tankeställare, säger Kåre Gustavsson.

  Stort intresse för körning

  Enligt Kåre Gustavsson är det medvind för de svenska kallbloden just nu. Det går ”skapligt” lätt att hitta köpare och dessutom fortsätter intresset för körning att vara starkt, med en relativt ny kuskutbildning vid Wången som är fullbokad varje år.

  Hur stor är kunskapen om att köra med häst i skogen och med slåtter i dag?

  – Körkunskapen har inte gått från far till son som det gjorde förr i världen. Nu är det intresset som styr. Det är viktigt att vi anordnar fler kurser och det satsar vi på, säger Kåre Gustavsson som gärna vill se fler lokala körskolor.

  – Ridskolor har vi haft i många år i varje kommun, men inte körskolor. Det finns ett glapp där.

   Kåre Gustavsson, är ordförande för Svenska hästavelsförbundet och Föreningen Nordsvenska hästen, som arbetar med den nordsvenska brukshästen.
  Kåre Gustavsson, är ordförande för Svenska hästavelsförbundet och Föreningen Nordsvenska hästen, som arbetar med den nordsvenska brukshästen. FOTO: Cecilia Persson

  Avelsutmaningar för kallbloden

  Trots det växande intresset för de tunga kallbloden är aveln fortfarande en utmaning för båda raserna.

  – Där har vi lite uppförsbacke tyvärr. Många stoägare har sina hästar inackorderade. Det blir dyrt och det är ont om utrymme för beten och fölboxar. Det blir ett roligare hästägande när man aktiverar sig med andra som har hästar, men det gör det svårare med aveln och att ta föl på sina ston, säger Kåre Gustavsson och fortsätter:

  – Det finns ju mängder med betesmarker som inte betas, det skulle vara utmärkt att ha fler fölston där.

  För rasen svensk ardenner betäcks ungefär 600-700 ston om året. Det arbetas intensivt på att få fler avkommor.

  – Vi har hyfsat jämna betäckningssiffor. Men det är en stadig nivå uppåt, lite sakta, säger Cecilia Birgersson.

  Tävlar dressyr med ardenner

  Cecilia Birgersson har förutom Peggy fem ardennerhästar hemma i stallet. Verksamheten är inriktad på körning, och de kör bland annat gräs i kommuner som Gävle och Tierp men också på marknader och till bröllop.

  – Vi håller på med mycket körning. Men det finns ju också de som håller på med dressyr på ganska hög nivå med ardenner till exempel, säger Cecilia Birgersson.

  I en mindre ridbana på mässområdet på arenan fick också dressyrryttarna Linda Nilsson med ardennern Torsten, och Jessica Jacobsson med nordsvensken Nitro visa upp sig och hästarnas fina ridbarhet.

  På söndagen utsågs också Årets Kallblod inne på Friends Arena. Där korades nordsvenske hingsten Wide till årets hingst. Bästa sto blev Irish cob-stoet Fen Rosie.

  Årets kallblod utsågs på Friends

  De svenska kallblodsföreningarna arrangerar tävlingen “Årets Kallblod” och finalen avgjordes på Friends Arena på söndagen under Sweden International Horse Show.

  Detta är en tävling mellan raserna svensk ardenner, nordsvensk häst, fjordhäst, shirehäst, clydesdale, tinker och irish cob. I tävlingen utses det exteriört bästa kallblodet.

  Vann gjorde Irish cob-stoet Fen Rosie. Bäst i motsatt kön blev hingsten Wide, nordsvensk.

  Källa: Svenska Ridsportsförbundet, Årets Kallblod

  Relaterade artiklar

  Till toppen