Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 maj 2020

  Med fjordhästen i centrum

  Vrångsjö.

  Stuteri Unik i Vrångsjö utanför Norrköping har fött upp fjordhästar sedan 1990-talet och under åren har stuteriet haft ett 50-tal. Varje år föds ett antal föl här och på gården finns i dag 15 hästar i olika åldrar.

   Mellan två och tre föl föds på gården varje år. Till höger Hangvar Kry på marathontävling med kusken Sara Andersson.
  Mellan två och tre föl föds på gården varje år. Till höger Hangvar Kry på marathontävling med kusken Sara Andersson. FOTO: Josefin Söderwall/Hasse Röjder

  Gården ligger precis vid Vrångsjöns strand med stora generösa hagar och en paddock. Stallet, som är en gammal ladugård, är ljust och fräscht och har plats för sju, åtta hästar. Den gamla inredningen har bytts ut och taket har höjts för att passa verksamheten.

  – Våra ston går på lösdrift i en annan byggnad, förklarar Lars Fredrik Cederblad.

  Han startade Stuteri Unik tillsammans med sin dåvarande fru. På den tiden var han avelsintresserad mjölkbonde, en av de första som använde sig av tekniken med embryotransfer på mjölkkor.

  En dag ville sonens dåvarande flickvän ha en fjordhäst och så fick det bli. Därefter blev de fler. Stuteriet startade under 1990-talet och intresset fortsatte efter att Lars Fredrik Cederblad gått i pension och lämnat över mjölkgården till en av sönerna.

   Marie-Louise och Lars Fredrik Cederblad med godkända avelshingsten Finslands Ringo.
  Marie-Louise och Lars Fredrik Cederblad med godkända avelshingsten Finslands Ringo. FOTO: Mari Nälsén

  Avlar på funktionalitet

  Efter att hustrun gått bort i sjukdom träffade han Marie-Louise Cederblad.

  – Jag hade inget intresse alls för hästar, visste ingenting, erkänner hon.

  – Men i dag är det hon som har koll på alla linjer och våra hästar, säger maken.

  Deras avelsmål är att ta fram bra och funktionella fjordhästar, därför behåller de hingstfölen tills de premierats vid två och ett halvt års ålder.

  – Vi jobbar för rasen och vill veta vad det är vi fött upp, säger Lars Fredrik Cederblad.

  Det är uppenbarligen en bra strategi. Stuteri Unik har fått fram många diplomston och även några elitston förutom fina framgångar på hingstsidan.

  Tanken är att stona ska säljas som föl men Lars Fredrik Cederblad erkänner att inte det heller händer ofta.

  – Vi är lite blödiga och kanske behåller en för mycket ibland, åtminstone tills vi sett vad det blivit av dem.

   Hopptävlingar på gården i Vrångsjö till vänster, till höger syns Finslands Ringo som vinner en allroundtävling 2017 med ryttaren Camilla Ceder.
  Hopptävlingar på gården i Vrångsjö till vänster, till höger syns Finslands Ringo som vinner en allroundtävling 2017 med ryttaren Camilla Ceder. FOTO: Josefin Södervall/Sanna Svensson

  Flera hingstar

  Förutom avelsstona finns det flera hingstar på gården. Finslands Ringo används i avel och har många stobesök årligen medan Hangvar Kry som inte är godkänd tävlas och har framstående placeringar i både bruksridning och brukskörning.

  – Vi har hjälp med ridning och körning av folk som tävlar hästarna, däremot brukar vi ofta visa dem själva, berättar Marie-Louise Cerderblad.

  En av gårdens stora avelshingstar, Hauk Thun, är numera kastrerad men används som ridhäst åt Marie-Louise. Han får också köra studenter och bröllopspar på deras högtidsdagar. Men Hauk Thun hänger också med på de stora arenorna där han körs av kusken Per Axelsson i par med hans Hirtheguten på bland annat Sweden International Horse show i Friends arena.

  Efterfrågan och intresset för fjordhästar är relativt stort och de allra flesta vill köpa inkörda och ridna hästar.

  – Vi tar hjälp med inridningen och inkörningen, berättar Marie-Louise Cederblad.

   Finslands Ringo vinner SM allround 2017 med kusken Sara Andersson.
  Finslands Ringo vinner SM allround 2017 med kusken Sara Andersson. FOTO: Sanna Svensson

  Fjordhästen betraktas ibland som en lugn och trygg barnhäst men faktum är att den kräver sin ryttare eller kusk.

  – Den är en allsidig och trevlig häst, förmodligen är det svårt att hitta en häst som man kan göra så mycket med i både körning och ridning. Men den är stark och kan vara livlig, berättar Marie-Louise Cederblad.

  – Det är många gånger människor som vill tävla som köper häst av oss, berättar Lars-Fredrik Cederblad.

  – Fjordhästen går ju att använda till så mycket, många rider western bland annat.

  De flesta av gårdens hästar är egenuppfödda men några, främst hingstarna, är importerade från bland annat Tyskland och fjordhästens hemland Norge.

  Fjordhästen

  Har sitt ursprung i Norge och har anor redan från vikingatiden. Rasen anses vara en av de äldsta och renaste i världen.

  Den har kvar mycket av ursprungligt utseende och karaktär, vilket beror på att den inte korsats med andra raser. Än i dag arbetar de flesta fjordhäststuterier för att bevara den ursprungliga hästtypen.

  Fjordhästen har ingen minimi- eller maxgräns men är vanligtvis 135-150 cm i mankhöjd. Den är kraftigt byggd men smidig och rörlig. Till temperamentet är den pigg och nyfiken men ändå trygg.

  Den karaktäriseras av stubbmanen som klipps i båge. Ljusbrunblack är den vanligaste färgen på fjordhäst men även brunblack, rödblack, musblack, vitblack och isabellblack förekommer i olika mörkare och ljusare nyanser.

  Från början arbetade fjordhästen i jord- och skogsbruket, eller användes för att bära packning eller dra vagn. Allteftersom har aveln blivit alltmer inriktad på tävlings-, nöjes- och familjehästar.

  Stuteri Unik

  Ägs av: Lars Fredrik Cederblad.

  Bolagsform: Enskild firma, inga anställda.

  Areal: 57 heltar varav 17 hektar åkermark.

  Antal hästar: 15.

  Omsättning: Cirka 150 000 kronor årligen för hästverksamheten.

  Resultat: ”Det är ingen direkt vinst på hästarna – vi ser det som en livsstil efter ett hårt och arbetsamt liv.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen