Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 30 mars

  Här ska fler få del av hästglädjen

  Hökabygget.

  James Faulkner lever för sina islandshästar. När SM-mästaren inte tävlar på elitnivå arbetar han enträget med avel och uppfödning av hästar i världsklass. För varje dag kommer han närmare sin dröm: ett internationellt hästcenter för avel och utbildning i norra Skåne.

  Ett tunt lager nysnö har precis lagt sig på de vidsträckta fälten. Plötsligt viker skogsvägen av och leder in till en vit gård med storslagen utsikt. På uppfarten står en hästskulptur och i hagarna strövar ett 20-tal islandshästar fritt.

  James Faulkner kommer ut och tar emot tillsammans med sin isländska fårhund Sif. Det är mycket nu. Hästar ska säljas och elever ska få undervisning. Att islänningen med brittiska föräldrar skulle hamna i norra Skåne var mest en slump:

  – För fyra år sedan köpte jag och min dåvarande sambo en gård på Österlen, men vi växte snabbt ur den. Då hittade jag det här stället och det var kärlek vid första ögonkastet, säger han.

   James Faulkner drömmer om ett internationellt avels- och undervisningscenter på sin gård Hökabygget utanför Perstorp.
  James Faulkner drömmer om ett internationellt avels- och undervisningscenter på sin gård Hökabygget utanför Perstorp. FOTO: Johan Joelsson

  Fascinationen för islandshästar väcktes tidigt. Innan han ens kunde gå fick James Faulkner följa med en grannbonde på Island ut i stallet och sitta på ryggen till en islandshäst.

  – När mamma fick se mig där i sadeln fick hon nästan en hjärtattack. Men hon såg också att jag hade världens största leende på läpparna. Det leendet har jag fortfarande kvar, säger han.

  Samarbetar med flera gårdar

  Verksamheten står på flera ben. Vid sidan av sin egen ryttarkarriär arbetar James Faulkner med uppfödning och avel. Det görs i samarbete med gården Lækjamót på Island och svenska Dahlgården.

  – Mitt mål är att avla fram de allra bästa, grädden på toppen. Temperamentet är det viktigaste, men hästarna måste också ha det där lilla extra för mig som är tävlingsryttare, säger han.

   Att förstå sig på det svenska företagarsystemet har inte varit lätt. ”Jag har fått ta fram mina isländska vikingaegenskaper”, säger James Faulkner, här med SM-vinnaren Flans frá Víðivöllum Fremri.
  Att förstå sig på det svenska företagarsystemet har inte varit lätt. ”Jag har fått ta fram mina isländska vikingaegenskaper”, säger James Faulkner, här med SM-vinnaren Flans frá Víðivöllum Fremri. FOTO: Johan Joelsson

  På gården finns i dag ett 40-tal islandshästar. I dagsläget har James Faulkner tre ston i avel. Men han räknar med att inom kort skala upp verksamheten till fem ston.

  Börjar bygga ridhus

  Den utökade satsningen på avel är bara ett av de mål han har satt upp. I höst påbörjar han även bygget av ett stort ridhus. Dessutom planerar han att utveckla undervisningsverksamheten. I dag coachar han allt ifrån nybörjare till landslagsryttare i flera europeiska länder. Målet är att skapa ett stort center för avel och utbildning hemma på gården.

  – Jag vill ge människor en chans att komma hit och lära känna hästarna. Mobiler och sociala medier har gjort att många tappat bort förmågan att koppla av. Jag vill erbjuda folk att komma tillbaka till naturen, back to basics, säger James Faulkner.

   James Faulkner har en nära relation till alla sina hästar. Här rider han Júpíter frá Lækjamóti.
  James Faulkner har en nära relation till alla sina hästar. Här rider han Júpíter frá Lækjamóti. FOTO: Johan Joelsson

  Att vara ny som företagare i Sverige har inte varit det lättaste. James Faulkner berättar att han vid flera tillfällen haft svårt att veta vilka myndigheter han ska kontakta.

  – Det är ett komplicerat regelverk som kan kännas utmanande ibland, men jag trivs bra. Man måste våga satsa, annars kommer man ingenstans, säger han.

  Vann SM-guld

  Vi dricker upp kaffet och går in i ett intilliggande rum där James Faulkner samlat alla sina pokaler, medaljer och diplom. Han visar stolt upp SM-guldet han nyligen lyckades knipa tillsammans med hästen Flans frá Víðivöllum Fremri.

  – Känslan var helt obeskrivlig. Jag blev väldigt rörd över att ha uppnått något som jag drömt om i så många år, säger han.

  Vi fortsätter ut i stallet där James Faulkner ryktar och sadlar en annan favorithäst, Júpíter frá Lækjamóti. Sedan bär det av ut på de snötäckta skogsvägarna. När ekipaget töltar förbi ångar det om Júpíter och James Faulkners leende sitter kvar.

   James Faulkner med den isländska fårhunden Sif.
  James Faulkner med den isländska fårhunden Sif. FOTO: Johan Joelsson
   Ryttarkarriären går spikrakt uppåt. I bakgrunden syns en liten del av priserna. SM-guldet, som James Faulkner knep 2018, smäller högst.
  Ryttarkarriären går spikrakt uppåt. I bakgrunden syns en liten del av priserna. SM-guldet, som James Faulkner knep 2018, smäller högst. FOTO: Johan Joelsson

  Islandshästar

  Islandshästen är en tålig ras som härstammar från Island. Det är en robust hästras som tål väder och vind, speciellt då hästarna på vissa gårdar hålls i ett halvvilt tillstånd i stora flockar som själva får leta föda och skydda sig mot dåligt väder. Hästarna är kända för sina extra gångarter tölt och passgång. Hästrasen har funnits på Island i över 1 200 år. Islandshästen är i dag den tredje populäraste hästrasen i Sverige.

  Källa: Wikipedia

   

  Tävlingarna

  Tävlandet innefattar islandshästens gångarter: skritt, trav, galopp, tölt och flygande pass. Hästarna bedöms på en trehundra meter lång, oval bana. Domarna ser till kvaliteten på gångarterna, samarbetet mellan ryttare och häst, temperament och utstrålning.

  Företaget

  Bolagsnamn: Paceland.

  Bolagsform: Aktiebolag (tidigare enskild firma).

  Antal anställda: 1.

  Omsättning: Cirka 600 000 kronor.

  Resultat: ”Vet inte exakt, men helt okej”.

  Vinstmarginal: ”Helt okej”.

  Areal: 23 hektar eget och 15-20 hektar arrende.

  Investeringar: ”Jag har satsat på nya boxar och i höst planerar jag att bygga ett nytt ridhus och en oval bana som totalt kommer att landa på 1,2-1,4 miljoner kronor”.

  Tre tips till andra företagare:

  • Våga göra misstag, annars händer ingenting.

  • Tro på dig själv.

  • Ha en tydlig målbild, fundera över var du ser dig själv om fem år.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen