Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 10 januari

  Branschbytet blev ett lyckokast

  Oxelösund.

  Från allt som bonden behöver till allt som hovslagaren behöver. När marknaden svek tvingades Farming Sweden leta nya intäkter – och blev Sveriges största återförsäljare inom hästskor på kuppen.

   Peter Eriksson har drivit Farming Sweden AB sedan 2010 då han tog över efter sin far, Bo Eriksson, som i sin tur drivit det sedan 1994.
  Peter Eriksson har drivit Farming Sweden AB sedan 2010 då han tog över efter sin far, Bo Eriksson, som i sin tur drivit det sedan 1994. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Den som kliver in i Farming Swedens lagerlokal i Oxelösund möts av många och långa hyllrader med lådor i olika storlekar. De innehåller framförallt hästskor i alla tänkbara varianter, men också söm, broddar, sulor, hovknivar, tänger, raspar och en massa annat som hör hovslagaryrket till.

  Men så har det inte alltid varit. Farming Sweden, som grundades 1947, fungerade fram till och med 2006 som grossist inom lantbrukstillbehör. I sortimentet fanns då allt från kaffe och pepparkakor till arbetskläder och svetsverktyg. Kunderna utgjordes av lantbrukare och återförsäljare inom lantbruk.

  I början av 2000-talet började marknaden minska.

  – Fler och fler av de mindre lantbruken lades ner och slogs ihop till större. Tyvärr går det åt det hållet. Samtidigt som antalet kunder blev färre och färre började fler att handla på nätet. Man kan säga att vi helt enkelt konkurrerades ut av e-handeln, som kunde erbjuda ett bredare sortiment och bra priser, säger Peter Eriksson som har arbetat på företaget sedan 2001.

  Äger och driver det gör han sedan 2010 då han tog över efter sin far, Bo Eriksson, som i sin tur drivit det sedan 1994.

  År 2006 insåg medarbetarna att en förändring var nödvändig. De behövde ytterligare ett ben att stå på. Medvetna om att hästsporten växer började de ta in hästutrustning, som träns, sadlar och täcken, i sortimentet.

   Peter Eriksson bror, Mats Eriksson jobbar i verkstaden.
  Peter Eriksson bror, Mats Eriksson jobbar i verkstaden. FOTO: Lotta Silfverbrand

  På grund av stor konkurrens i branschen fick de dock inte riktigt fart på försäljningen. Det var först när hästskor kom in i bilden senare samma år som kunderna började strömma till. Och det gick blixtfort.

  – Man kan säga att vi landade springande. Vår stora fördel är att vi kan erbjuda snabba leveranser. Vi vänder oss framförallt till travshoppar och hovslagarbutiker, som vanligtvis får vänta länge på sina leveranser eftersom de beställer sina skor från utlandet. Vi har mycket på lager och kan det där med distribution, säger Peter Eriksson.

  – Från oss får de snabb leverans, vanligtvis inom ett par dagar. Det innebär att vi lyckats korta våra kunders ledtider med omkring tre veckor.

   Farming Sweden har gått från att sälja allt för lantbrukaren till att sälja allt för hovslagaren.
  Farming Sweden har gått från att sälja allt för lantbrukaren till att sälja allt för hovslagaren. FOTO: Lotta Silfverbrand
   På grund av stor konkurrens i branschen fick de dock inte riktigt fart på försäljningen. Det var först när hästskor kom in i bilden senare samma år som kunderna började strömma till.
  På grund av stor konkurrens i branschen fick de dock inte riktigt fart på försäljningen. Det var först när hästskor kom in i bilden senare samma år som kunderna började strömma till. FOTO: Lotta Silfverbrand

  I verkstaden huserar för dagen Peter Eriksson bror, Mats Eriksson. Han är i färd med att borra och gänga broddhål i ett parti hästskor. Hästskorna som kommer från Kerckhaert i Holland är nämligen inte alltid försedda med broddhål.

  – Vi gör broddhål om kunden vill ha det så. Det är den enda typ av förädling vi erbjuder, säger Peter Eriksson.

  Ingen av de sex medarbetarna på Farming Sweden hade några som helst kunskaper om hästskor sedan tidigare. Men nu, efter att under några år ha lyssnat och lärt av sina kunder, kan de det mesta. Som att en hästsko kan vara utformad på väldigt många olika sätt beroende på användningsområde, till exempel.

  På lagret finns i dag 1 400 olika varianter i alla tänkbara storlekar.

  Under 2019 har medarbetarna på skickat ut cirka 2 000 pallar hästskor till sina kunder runt om i landet. Totalt innebär det 260 000 par hästskor, vilket är en ökning med cirka 45 000 par från 2018.

  – Det känns rätt häftigt faktiskt. Att gå från noll till hit på 13 år, och vi tar marknad hela tiden. Hade vi inte ställt om så hade vi inte funnits idag, säger han.

  Farming Sweden AB

  Ägare: Peter Eriksson

  Verksamhet: Import och försäljning av hovslageriprodukter inom Sverige.

  Antal anställda: sex

  Omsättning: 24 miljoner kronor 2018, prognos för 2019: 28–29 miljoner kronor.

  Resultat: 300 000 kronor (2018).

  Relaterade artiklar

  Till toppen