Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 17 augusti 2019

  Turridning i fjällen en riktig höjdare

  Vemdalen

  I 26 år har Johan Persson bedrivit fjäll­guidning till häst i Trumvallen. När sambon Hanna Högberg kom in i bilden för åtta år sedan blev det på heltid – och de senaste åren har de tredubblat omsättningen.

   Framme vid Trumvallens jaktstuga får hästarna av raserna paint, quarter, appaloosa samt kall- och varmblodstravare vila medan deltagarna lagar lunch.
  Framme vid Trumvallens jaktstuga får hästarna av raserna paint, quarter, appaloosa samt kall- och varmblodstravare vila medan deltagarna lagar lunch. FOTO: Mari Nälsén

  Nio hästar, allt från varm- och kallblodstravare till klassiska westernhästar som paint, quarter och appaloosa, stretar på uppför fjället. Målet är Oxsjövålen, 1 023 meter över havet och Vemdalsfjällens högsta topp. En topptur på sju timmar och en sträcka på omkring två mil.

  Då och då stannar gruppen och får en genomgång om biotopen och vilka djur och växter som finns här. Några är ridvana, andra inte, men alla har fått en individuell genomgång innan turens början.

  – Våra hästar ska fungera för alla och det innebär att det inte bara går att åka med. Ryttarna ska kunna svänga, stanna och driva på sin häst likväl som att kräva att den inte stannar och äter under turen, berättar Johan Persson.

  Det är viktigt för honom att hästarna hanteras rätt, med en fast hand. De används även för ranch­arbete med korna och det är viktigt att de rids och hanteras på ett sätt som inte gör att de tappar stinget.

  När gruppen når trädgränsen och vindpinande fjällbjörkar och ripris tar över släpps ekipagen fria. Fjällen ska skyddas och upptrampade stigar hör inte dit.

  – Ni rider som ni vill och jag rider i mitten. Ni får trava och galoppera om ni vill men se till att ni är trygga, uppmanar Johan Persson.

  Då och då samlar han in ryttarna och berättar om terrängen som skiftar karaktär ju närmare kalfjället kommer.

  Har tredubblat omsättningen

  Trumvallen fjällridning drevs på deltid. Johan Persson jobbade som snickare, skiduthyrare och var del­ägare i en sportshop/restaurang samtidigt som han var fjällräddare och brandman.

  – Jag höll på att jobba ihjäl mig, berättar han.

  Sedan åtta år tillbaka är verksamheten på heltid och det började när Hanna Högberg från Kungälv en dag kom dit som ridgäst. Hon blev helt tagen av fjällen och av hästarna. Så tagen att hon kom dit sommaren därpå med sin egen häst och arbetade.

  Från det var inte steget långt att söka jobb som lärare i Vemdalen och flytta ihop med Johan Persson.

  – Att få hit Hanna innebar en nytändning för allt det här, berättar Johan Persson och slår ut med armen. Att driva det ihop med någon som brinner lika mycket för ranchliv och hästar som jag är helt fantastiskt. Sedan är det ingen nackdel att hon är en duktig marknadsförare också.

  De senaste åren har de tredubblat omsättningen och nu tar de nästa steg.

  – Jag har sagt upp mig från läraryrket, så nu kör vi för fullt, säger Hanna Högberg.

  500 gäster varje år

  Hästar och ryttare har nått jaktstugan strax under Oxsjövålens topp. Hästarna får vila medan deltagarna hjälps åt att värma kycklinggryta över öppen eld. Efter lunch väntar en tur till toppen innan följet vänder hemåt igen.

   Gruppen pustar ut vid jaktstugan som Johan Persson använder under höstarnas ripjakter. Den ligger strax under Oxsjövålens topp. Lunchen, som fraktats upp i sadelväskor, lagas över öppen eld.
  Gruppen pustar ut vid jaktstugan som Johan Persson använder under höstarnas ripjakter. Den ligger strax under Oxsjövålens topp. Lunchen, som fraktats upp i sadelväskor, lagas över öppen eld.

  Det är omkring 500 personer som rider på ranchen varje år. Allt från någon timmes ridning till den längsta och mest krävande topp­turen, som dagens ryttare.

  Utöver det finns flerdagarsturer och ranchveckor där deltagarna dels guidas i fjällvärlden, dels flyttar nötdjuren som betar i dalen runt Trumvallens fäbod under sommaren.

  – Vi har 40 köttdjur här hos oss sommartid. Vi sköter den dagliga tillsynen av dem, och här får hästburna gäster ibland hjälpa till, berättar Hanna Högberg.

  Slädturer under vintern

  Även under vintertid anordnas ridturer, men främst slädturer med häst flera dagar i veckan.

  – Skidåkarna vill variera sig, tror Johan Persson.

  Hanna Högberg passar på att avslöja den senaste affärsidén.

  – Under vintern jobbar Johan med fällfångst samtidigt som han hugger ved och kör hö till våra rastställen med skoter bland annat.

  Vi tänker oss att erbjuda stressade storstadsbor att komma hit och delta i det arbetet. Att för en vecka leva som Johan helt enkelt.

   Johans företag fick en nytändning när han träffade Hanna Högberg, som efter att ha varit ridgäst vid Trumvallen blev kvar som delägare.
  Johans företag fick en nytändning när han träffade Hanna Högberg, som efter att ha varit ridgäst vid Trumvallen blev kvar som delägare. FOTO: Mari Nälsén

  Trumvallen Fjällridning

  Ägare: Johan Persson, 56 och Hanna Högberg, 42.

  Ligger: Vemdalen, Härjedalen.

  Areal: Till fäbodvallarna hör omkring 300 hektar men turerna sker på omkring 20 000 hektar.

  Anställda: Johan Persson och Hanna Högberg på heltid samt en heltidsanställd under säsong. Varje säsong ansöker flera volontärer och praktikanter från fjällguideutbildningar om att få komma och jobba för mat och husrum.

  Antal hästar: 14

  Relaterade artiklar

  Till toppen