Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 21 december 2018

  Fler halmauktioner vid årets slut

  Halmförsäljningen har tagit fart under årets sista månader, vilket kan hjälpa hästägare. Det märks bland annat på handelsplattformen Skira, som har 1200 ton halm ute till försäljning just nu.

   Torkan gjorde halmavkastningen sämre - samtidigt utnyttjades i princip all spannmålsareal för att även bärga halmen eller göra helsädesensilage i år, enligt Jordbruksverket.
  Torkan gjorde halmavkastningen sämre - samtidigt utnyttjades i princip all spannmålsareal för att även bärga halmen eller göra helsädesensilage i år, enligt Jordbruksverket. FOTO: Cecilia Persson

  Krisåret 2018 fick lantbrukare skörda på trädor och i skyddszoner. Dessutom användes större spannmålsarealer än vanligt för att ta både helsädesensilage och halm. Även om halmskörden blev dålig på många håll, har de ökade arealerna hjälpt till att dämpa den akuta bristen.

  Det märks bland annat på spannmålshandelsplattformen Skira, som ser en ökning av halmauktioner. Omkring 1200 ton halm finns ute för försäljning just nu, uppdelat i många olika partier. Målgruppen bland köparna är bland annat hästägare och gris- och nötproducenter.

  – Nu har vi flera auktioner med halm och det är lantbrukare som säljer. Det är många som har tagit halm på en större total areal och som vill bli av med den nu, säger Felicia Bindekrans, marknadsansvarig vid spannmålstjänsten Skira.

  Även på andra håll finns flera säljannonser ute, bland annat på sajten Fodertipset.se där det i skrivande stund finns drygt 20 halmannonser ute, och ännu fler annonser om ensilage.

   Många hästägare har haft svårt att få tag på halm, men utbudet ser ut att öka.
  Många hästägare har haft svårt att få tag på halm, men utbudet ser ut att öka. FOTO: Ann Lindén

  ”Inte samma panik nu”

  I år har i princip all spannmålsareal utnyttjats för att även bärga halmen, visar Jordbruksverkets rapport om grovfoderbalansen för 2018/2019. Det är ovanligt mycket, även om avkastningen generellt sett blev låg på grund av torkan.

  Jordbruksverket förutspår att det saknas mellan fem och tio procent av grovfoderbehovet till lantbruksdjur och hästar under stallperioden 2018/2019. Men det är osäkra beräkningar eftersom förutsättningarna varierar kraftigt mellan enskilda gårdar, där en del har fått ett överskott av bland annat halm.

  Som ATL tidigare rapporterat valde en del lantbrukare att minska på sina egna djur för att kunna sälja grovfoder till hästnäringen till bättre priser, som en följd av det extrema året.

  Nu ser det ut som om det finns mer halm och annat grovfoder tillgängligt än vad många först trodde, enligt Skira.

  – Det såg inte alls bra ut i slutet av sommaren. När det gäller halmen är det inte lika mycket panik med den som det var för några månader sedan. Vi har också flera stråfoderauktioner på Skira just nu, tredjeskördarna blev ganska mycket bättre än man trodde först, säger Felicia Bindekrans.

  Företaget räknar också med att ännu mer spannmål och halm läggs ut för försäljning efter årsskiftet.

  – Vi tror på en ännu större uppgång efter nyår när det gäller spannmål, det är många som brukar sälja då. Halm har inte riktigt det tydliga mönstret, men jag vet att det är många som har halm kvar att sälja efter nyår, säger Felicia Bindekrans.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen