Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 21 september 2007

  Liten häst ska bli stor

  Öland har saknat sin egen häst i 80 år. Men nu är den lilla härdiga hästen, som återinförts till Öland från de baltiska öarna, en hel flock.

  Föreningen Ölandshästen kämpar för att återinföra den lilla härdiga hästrasen. Det är närbesläktade estländska hästar som föreningen hoppas ska bli stommen i stora flockar på Alvaret. Foto: Föreningen Ölandshästen
  Bild 1/2Föreningen Ölandshästen kämpar för att återinföra den lilla härdiga hästrasen. Det är närbesläktade estländska hästar som föreningen hoppas ska bli stommen i stora flockar på Alvaret. Foto: Föreningen Ölandshästen
  Föreningen Ölandshästen kämpar för att återinföra den lilla härdiga hästrasen. Det är närbesläktade estländska hästar som föreningen hoppas ska bli stommen i stora flockar på Alvaret. Foto: Föreningen Ölandshästen
  Bild 2/2Föreningen Ölandshästen kämpar för att återinföra den lilla härdiga hästrasen. Det är närbesläktade estländska hästar som föreningen hoppas ska bli stommen i stora flockar på Alvaret. Foto: Föreningen Ölandshästen

  På några år har den nygamla ölandshästen blivit väldigt populär. Från några få hästar hämtade från de baltiska öarna finns det nu ett 70-tal djur på 15 olika gårdar på Öland. Och det ska bli många fler, hoppas föreningen Ölandshästen.

  – Jag tycker att det är jätteviktigt för Öland att få tillbaka ölandshästen. Vi vill kunna ha hundratals gående i flock på Alvaret, säger Birger Ramnebrink, ordförande i föreningen.

  Dog ut 1925

  Den sista ölandshästen, Lilly, dog på gården Torslunda 1925. Men rasen finns noggrant beskriven, så föreningen visste vad man letade efter när man 2004 bestämde sig för att försöka återskapa rasen. Efter som handeln, med bland annat hästar, mellan Öland och de baltiska öarna varit stor genom alla år, fann man vad man sökte i Estland. Det var rasen estonian native. Den beskrivs som en liten kallblodshäst, harmonisk, relativt lätt, uthållig och är dessutom snäll, vaken, livlig och envis.
  Alltså precis som ölandshästen.

  – Vi tror att det finns ett mycket nära samband mellan hästarna på de baltiska öarna och ölandshästen.

  Nej till namnet

  Men ölänningarna måste vänta på att få kalla sin nygamla häst för ölandshäst. Jordbruksverket har sagt nej.

  – Resonemanget med Jordbruksverket pågår. Vi har överklagat beslutet. Som det nu är använder vi namnet estnisk buskponny, eller estonian native horse, i avelsprogrammet.

  Vad är det som gör att ni gillar den här hästen så mycket?

  – Den är otroligt klok och lätthanterlig. Jag har hållit på med tävlingshästar, både fullblod och halvblod, och man får hålla på och träna dem i månader för att få dem att gå över en målad bom på marken. Men inte den här lilla hästen. Den följer troget sin tränare och gör det man ber om, säger Birger Ramnebrink.

  Jämföra DNA

  Föreningen ser återinförandet som en insats med flera dimensioner. Det är dels en kulturell gärning och det kan också vara vetenskapligt intressant att jämföra DNA från bevarade ölandshästben med hästarna från de baltiska öarna, menar man. Det kan också vara bra för både miljön på Alvaret och för turismen. Men kanske allra viktigast är att föreningen ser hästen som mycket lämplig i ungdomsverksamhet.

  – Det en så klok och fin liten häst att man kan använda den i handikappsammanhang. Den är en pålitlig kamrat i ungdomsverksamhet och den är lika bra att rida som att köra.

  Kommer ni ha kvar hästarna även om ni inte får kalla dem ölandshäst?

  – Garanterat. Då kommer vi kalla den något annat, som kanske kommer att bli en synonym för ölandshäst. Men en öhäst är det i alla fall, säger Birger Ramnebrink.

  Härje M4 Rolfsson

  Fakta

  Liten häst - ingen ponny
  Den nygamla ölandshästen är mellan 135 och 145 centimeter i mankhöjd. Men den är inte en ponny, utan en liten stor häst. Under Ölands Skördefest i september 2007 ska de första tävlingarna hållas vid Borgholms slottsruin för att, som förr, utse det lämpligaste avelsmaterialet. Nu får man betala mellan 20 och 25 tusen kronor för en Estonian native. Vill man titta på hästen säger föreningens ordförande, Birger Ramnebrink, att alla uppfödare på Öland är väldigt tillmötesgående när det gäller att ta emot studiebesök.

  Relaterade artiklar

  Till toppen