Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 juni

  Lättnad efter resebesked: ”Har varit helt dött”

  Reserestriktionerna hävs i Sverige från den 13 juni. För turismföretagare i de gröna näringarna var det beskedet många väntat på.

  – Det har varit otroligt tunga månader, säger hästföretagaren Sussie Wretström till ATL.

  Från och med den 13 juni är det fritt fram att resa inom landets gränser, om man är symptomfri. Det beskedet lämnade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

   Sussie Wretström gläds över statsminister Stefan Löfvens besked att det från och med den 13 juni är fritt fram att resa inom landets gränser, om man är symptomfri.
  Sussie Wretström gläds över statsminister Stefan Löfvens besked att det från och med den 13 juni är fritt fram att resa inom landets gränser, om man är symptomfri.

  För många turismföretagare var det ett mycket efterlängtat besked.

  – Det har varit otroligt tunga månader, helt dött. Det här var skönt med ett positivt besked, säger Sussie Wretström som driver turridningsföretaget Angeyja Islandshästar i jämtländska Duvved.

  Sussie Wretström har ett tjugotal hästar och driver företaget som enskild firma. Hon har inte kunnat dra nytta av regeringens stödpaket. I stället har hon fått skjuta upp betalningar med sin foderleverantör och hållit in på utgifter.

  – Det har varit en massa rädsla och oro och det har känts som om man har behövt vara större företagare för att få något stöd alls. Jag hoppas att det blir fullbokat till sommaren. Om inte sommaren blir bra då riskerar man konkurs, säger Sussie Wretström.

  Regeringens besked om fria resor i landet har dock en brasklapp. Om smittspridningen ökar kan reserestriktionerna komma att införas på nytt. Rekommendationerna om fysisk distansering gäller också fortfarande. Regeln om att max 50 personer får samlas i allmänna sammankomster är också kvar.

  Sussie Wretström i Duved gläds åt att det börjat komma bokningar inför sommaren, efter lång tid av stiltje. Hon har drivit företaget i tolv år och ser det som en livsstil med hästarna som arbetskamrater.

  – Jag jobbar ju alla dagar i månaden, jämt. Och jag vill leva det här livet och ge människor härliga upplevelser med mina hästar. Jag hoppas att det här ska leda till att det blir en bättre turism i Sverige. Att fler svenskar ska upptäcka allt som finns att göra här.

   Sussie Wretström har drivit sitt hästföretag i tolv år.
  Sussie Wretström har drivit sitt hästföretag i tolv år. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen