Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 september 2019

  Markägare anmäls för miljöbrott

  En markägare i Kronobergs län polisanmäls nu för miljöbrott sedan hästar fått beta i ett biotopskyddat område.

   Enligt länsstyrelsen har området inte kunnat slås i år eller 2018 på grund av att hästar gått på bete på området. Arkivbild.
  Enligt länsstyrelsen har området inte kunnat slås i år eller 2018 på grund av att hästar gått på bete på området. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  Det är länsstyrelsen i Kronobergs län som polisanmält markägaren efter att myndigheten fått tips om att hästar betat i området och en kontroll gjordes.

  Länsstyrelsen hävdar att området, ett biotopskyddat och Natura 2000-område på knappt ett hektar, har skötts på ett felaktigt sätt. I sådana områden krävs tillstånd för att bedriva verksamhet eller göra åtgärder som kan skada miljön på ett betydande sätt.

  ”Området har i år betats med häst trots att området ska slåttras. Markägaren är fullt medveten om vilken skötsel det ska vara i det skyddade området”, skriver länsstyrelsen i sin polisanmälan.

  Påståendet stöder länsstyrelsen på att markägaren överklagade beslutet om biotopskydd men förlorade i Mark- och miljödomstolen.

  Enligt anmälan är det länsstyrelsen som ska stå för slåttern men att området inte kunnat slås varken i år eller 2018 på grund av att hästar gått på bete. Felaktig skötsel kan göra att området förlorar de arter som är karaktäristiska för den aktuella ängsmarken, menar länsstyrelsen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen