Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 februari 2019

  KTH:s hästsatsning ska ge nya teknikföretag

  Kungliga Tekniska Högskolan vill vaska fram nya svenska teknikföretag för hästbranschen. Nu letar de efter innovationer och idéer hos hästintresserade studenter och forskare.

   KTH vill hitta fler studenter och forskare som är redo att kommersialisera sina idéer inom horsetech. Lisa Bäckman jobbar på KTH Innovation.
  KTH vill hitta fler studenter och forskare som är redo att kommersialisera sina idéer inom horsetech. Lisa Bäckman jobbar på KTH Innovation. FOTO: Montage KTH/privat

  En av inspiratörerna bakom satsningen är civilingenjören Ebba Kierkegaard som har jobbat med rymdteknik, fött upp fullblodshästar och utvecklar ett digitalt verktyg för att bygga banor i hästhoppning. I dag arbetar hon med innovationsvägledning för teknikföretag och märker ett ökat teknikintresse i hästnäringen.

  – Det brukar sägas att hästbranschen är underfinansierad, men det finns många möjligheter att digitalisera den, säger Ebba Kierkegaard till ATL.

  Hon som har haft egen fullblodsavel vid sidan av uppdragen i teknikbranschen gläds åt att intresset för ny teknik växer i hästnäringen. Hon tror också att det kan leda till nya jobb och företag.

  – Hästbranschen går mer och mer från hobby till professionalisering. Då kan digitala lösningar ha mycket att bidra med, säger Ebba Kierkegaard.

   Ebba Kierkegaard arbetar med innovationsrådgivning för teknikföretag. Hon brinner också för att höja innovationstakten inom hästnäringen.
  Ebba Kierkegaard arbetar med innovationsrådgivning för teknikföretag. Hon brinner också för att höja innovationstakten inom hästnäringen. FOTO: privat

  KTH söker mer inom horsetech

  Sedan tidigare driver bland annat ridskolan Strömsholm och SAAB innovationsprojekt för hästsporten. Nu börjar även högskolorna haka på trenden och för första gången har Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, anordnat en innovationskväll för hästintresserade teknikstudenter och forskare vid lärosätet. Ett 40-tal personer kom till den första träffen och målet är att inspirera och få fram nya affärsidéer och koncept som kan kommersialiseras längre fram.

  – Vi är många som rider och har ett hästintresse och det gäller också många av våra studenter och forskare. Vi kände att det var helt klockrent att dra ihop den här satsningen nu, säger Lisa Bäckman som jobbar på KTH Innovation, högskolans särskilda affärsutvecklingsstöd.

  KTH innovation har stöttat flera uppfinningar inom de gröna näringarna, som nanocellulosaföretaget Finecell och mikroodlingsföretaget Urban Oasis. Men rena teknikidéer för hästbranschen har det varit ont om.

  – Det vill vi ändra på. Men vi har jobbat med en robot som togs fram för att användas på golfbanor. Det företaget sneglar på att börja använda roboten till harvning av ridbanor har jag hört. Det finns ju många närliggande områden där teknik också kan användas till hästbranschen, säger Lisa Bäckman.

   Civilingenjören Ebba Kierkegaard är innovationsvägledare. Här är hon med en av sina fullblodsuppfödningar. Som sidoprojekt utvecklar hon appen Scopey som är ett digitalt verktyg för att rita hästhoppningsbanor.
  Civilingenjören Ebba Kierkegaard är innovationsvägledare. Här är hon med en av sina fullblodsuppfödningar. Som sidoprojekt utvecklar hon appen Scopey som är ett digitalt verktyg för att rita hästhoppningsbanor. FOTO: privat

  Bryta ny mark för kvinnliga bolagsgrundare

  På KTH:s första innovationskväll om horsetech stod förutom Ebba Kierkegaard även Ingrid Sundqvist som tagit fram appen Ztable och Molly Ericson som skapat hästspelet Kavalri Games på talarlistan. Det är exempel på unga digitala satsningar inom hästområdet med kvinnliga grundare. Men mitt under högkonjunkturen kan det vara svårt att hitta digitala utvecklare till sina projekt, säger Ebba Kirkegaard:

  – Det är inte brist på idéer, men det är en stor brist på utvecklare och programmerare och speciellt kvinnliga. Just det är ett stort problem för alla som jobbar med digital utveckling.

  En annan utmaning är att få in privat kapital innan lanseringen av en produkt.

  – Speciellt kvinnliga bolagsgrundare är underrepresenterade och underfinansierade. Men genom ”horsetech” kan vi bryta ny mark, säger Ebba Kierkegaard.

   Tre entreprenörer inom horsetech - Ebba Kierkegaard, Ingrid Sundqvist och Molly Ericson. Här under den första workshopen för KTH-studenter och forskare som vill utveckla ny teknik för hästnäringen.
  Tre entreprenörer inom horsetech - Ebba Kierkegaard, Ingrid Sundqvist och Molly Ericson. Här under den första workshopen för KTH-studenter och forskare som vill utveckla ny teknik för hästnäringen. FOTO: Mats Paulsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen