Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 20 mars

  Krögaren: ”Alla måste hjälpas åt nu”

  Många restauranger står mitt i en ekonomisk kris när folk stannar hemma. Krögaren Anna Hultberg i Halmstad försöker lotsa personal att snabbt hitta nya extrajobb, bland annat i hästnäringen.

   Krögaren Anna Hultberg har egna hästar och tävlar i hoppning. Hon kan tänka sig extrajobb i hästnäringen nu när det är kris i hennes egen bransch.
  Krögaren Anna Hultberg har egna hästar och tävlar i hoppning. Hon kan tänka sig extrajobb i hästnäringen nu när det är kris i hennes egen bransch. FOTO: Privat

  Restaurangbranschen blöder i coronavirusets spår. Krögaren Anna Hultberg driver Restaurang Harrys i Halmstad och ser med förskräckelse tillbaka på de senaste två veckorna.

  – Det är katastrof. Det har varit en grymt stabil verksamhet som gått bra i alla år. Men nu klarar jag mig inte i så många veckor till.

  Hon betalar ut 16 fasta löner varje månad. Restaurangen håller öppet men det behövs bara en tredjedel av personalstyrkan när det blir glesare mellan borden.

  Nu försöker hon stötta flera medarbetare att hitta korttidslösningar som att få extrajobb i andra branscher.

  – Jag vill kunna ge personal tjänstledigt för att vara på andra ställen som behöver folk, som vid stort sjukskrivningstryck. Det skulle ge dem möjlighet att tjäna lite extra just nu.

  Flera hästkunniga

  Idén kom efter att sjukvården hade kontaktat en anställd och sagt att han behövdes i vården på grund av coronasmittan. Det fick henne att fundera på vilka mer kompetenser det fanns i personalen.

  – Det finns många duktiga hästtjejer här som skulle kunna jobba på ridskolor och i stall. En ska nu jobba extra i en hästsportsaffär i Halmstad. Min personal har kassavana och servicevana. Kanske kunde fler hjälpa till i livsmedelsbutikerna som har mycket att göra nu?, säger Anna Hultberg.

  Hon tycker att många företagare från olika branscher måste samarbeta och jobba tillsammans i det här läget.

  – Man måste bara försöka komma med idéer. Jag måste försöka hålla fanan högt och tänka att det här löser vi.

  Hjälpa till i vårbruket

  Anna Hultberg ser tuffa månader framför sig i restaurangbranschen. Hon börjar själv fundera på att ha extrajobb en tid, kanske inom hästnäringen. Hon har egna hästar och tävlar i hoppning.

  – Jag har fått frågan om att jobba inom hästnäringen förr. Då har jag alltid tackat nej, men nu kanske jag får tänka om. Jag har alla körkort som behövs till exempel.

  Vad skulle du säga om en lantbrukare ringde och behövde hjälp med vårbruket?

  – Finns tiden och situationen är fortsätt ansträngd så ja, absolut. Själv har jag kört traktor i unga år och är uppvuxen på gård. I ett sånt här läge gäller det att ställa upp för varandra.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen