Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 maj

  Köpte importerat hö – fick kasta en tredjedel

  Extremtorkan har tvingat djurbönder att köpa importerat grovfoder. Hästbonden Jeanette Hansen Widén köpte 80 höbalar och en tredjedel var mögelangripna.

   Sommarens extremtorka har lett till foderbrist hos många lantbrukare.
  Sommarens extremtorka har lett till foderbrist hos många lantbrukare. FOTO: Mostphotos

  Sommarens extremtorka har lett till foderbrist hos många lantbrukare. Hästbonden Jeanette Hansen Widén fick bara ihop tretton höbalar från sin gård förra sommaren – ett normalt år landar hon på drygt 100 balar. Därför tvingades hon köpa importerat hö från Tyskland, men svamp- och mögelangrepp gjorde att en tredjedel av fodret fick slängas.

  – Det var lite som att köpa grisen i säcken. Vi fick kontakt med en hästkille som hade kontakter i Tyskland som hade hö att sälja, säger Jeanette Hansen Widén till SVT Nyheter Södertälje.

  Jordbruksverket uppger till SVT att det är en ny företeelse att importera hö från Europa.

  – Det var ett extremt år förra året, säger Kjell Wejdemar på Jordbruksverkets djurhälsoenhet till SVT.

  Wejdemar berättar att det inte kommit in några anmälningar gällande hö från utlandet till Jordbruksverket. Men hans tips är att man som foderköpare ska höra av sig till leverantören.

  – Det finns en gemensam lagstiftning inom EU om att foderkvaliteten ska vara god, säger Kjell Wejdemar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen