Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 10 oktober 2019

  Elitryttare fick rätt i tvist om köp

  I stället för att få tillbaka dryga miljonen i köpeskilling och 200 000 kronor för utlägg får hästköparen betala motpartens rättegångskostnader.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  I april 2017 köptes en dansk tävlingshäst till en ung lovande dressyrryttare. Hästen gick igenom veterinärbesiktningen och köpeskillingen bestämdes till strax över miljonen. Förmedlare av affären var en svensk elitryttare.

  Bara några månader efter köpet var hästen halt, diagnostiserades med hovledinflammation och senare hovledsartros. Tre år efter köpet är hästen fortfarande halt.

  Köparen har hävdat att hästen var behäftad med felet redan före köpet och att man då har rätt att häva detsamma. Hästen skulle redan kort efter köpet ha börjat uppvisa tecken på att något var fel. Utlåtanden fanns från flera veterinärer hade granskat journaler och röntgenplåtar.

  Elitryttaren har å sin sida nekat till att hästen skulle ha varit behäftad med felet innan försäljningen. Som stöd för det anfördes också utlåtanden från bland annat veterinären som gjorde besiktningen vid försäljningen. Hon har också påpekat att det fanns en friskrivningsklausul i köpekontraktet och att affären gjorts med köparens enskilda firma. Därmed skulle inte konsumentköplagen gälla.

  Tingsrätten i Lund anser dock inte att köparen kunna styrka påståendet att hästen var behäftad med felet redan vid köpet och ogillar talan. Därmed får köparen i stället stå för motpartens rättegångskostnader på 270 000 kronor plus ränta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen