Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 november 2019

  Lagändring kan ge lättnad för hästsäljare

  Nu ska en utredning se över konsumentköplagen efter beslutet att EU-länderna själva får välja att inkludera levande djur i lagen eller inte.

   Riksdagen har tidigare uttalat sig för en lagändring när det gäller levande djur som häst i konsumentköplagen.
  Riksdagen har tidigare uttalat sig för en lagändring när det gäller levande djur som häst i konsumentköplagen. FOTO: Lena Karlsson

  I dag gäller samma lagstiftning oavsett om man säljer ett kylskåp eller en häst. Är säljaren näringsidkare betyder det att köparen har rätt att reklamera varan i tre års tid. Dessutom gäller en omvänd bevisbörda under de sex första månaderna. Då är det säljaren som tvingas bevisa att den häst som sålts inte var behäftad med de fel, som köparen reklamerat för, när den såldes.

  Inte sällan slutar dessa fall med rättslig prövning. Förlorar säljaren kan det kosta denne stora pengar i både återtag av häst och skadestånd.

  – Inom den nuvarande lagstiftningen jämförs levande djur med materiella varor, trots att de är betydligt mer föränderliga. Det innebär att det i dagsläget är väldigt osäkert att sälja en häst till en privatperson, säger Erica Lindberg, chef för LRF Häst, till Land Lantbruk.

  En statlig utredning ska nu se över lagen och ta fram ett svenskt lagförslag senast 2021. Riksdagen har tidigare uttalat sig positiv för en lagändring.

  Relaterade artiklar

  Till toppen