Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 5 december 2018

  Ändrade rutiner ökar risken för kolik

  Risken för kolik ökar under vintermånaderna. Skadestatistik hos Agria Djurförsäkring visar en ökning på 120 procent av antalet fall. Ändrade rutiner trots vara orsaken.

   Ändrade rutiner vintertid kan orsaka kolik.
  Ändrade rutiner vintertid kan orsaka kolik. FOTO: Mostphotos

  Kolik är en av de vanligaste sjukdomar som drabbar hästar varje år. Värst är det under vintermånaderna december till februari. Enligt Agria ökar antalet fall med 120 procent jämfört med perioden juni till augusti.

  – Orsaken beror på att vi hästägare ofta ändrar våra hästrutiner för att anpassa oss till väder- och temperaturförhållanden, säger Karl-Erik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

  Dricker inte tillräckligt

  Kyla, snö och mörker minskar tiden i hagen för många hästar med mindre rörelse som följd. Många vinterförstoppningar inträffar just för att hästen dricker för lite. Är det mycket var jord i hagen och lite att äta eller att fodret läggs direkt på bar mark kan hästen också få i sig mer sandpartiklar som i sin tur kan orsaka kolik. För mycket kraftfoder i förhållande till mindre motion kan också ligga bakom ett kolikanfall.

  Kan leda till avlivning

  Kolik är många hästägares värsta mardröm. För hästarna är kolik mycket smärtsamt och innebär stort lidande. För det mesta går det bra men det kan också bli dramatiskt och sluta med operation eller avlivning.

  Ett lindrigt anfall kan lindras eller avhjälpas med en rask promenad. I vissa fall kan en åktur på en hästtransport hjälpa. Men det generella rådet vid misstanke om kolik är att alltid ta kontakt med veterinär. Ju tidigare behandling sätts in, desto bättre är prognosen.

  Bästa tips för att förebygga kolik

  1. Se över foderstaten och ha en balanserad foderstat baserad på grovfoder. Stora mänger kraftfoder ökar risken för kolik.

  2. Fodra hästen med mindre portioner vid fyra till sex tillfällen per dygn.

  3. Se till så att hästen alltid har tillgång till friskt vatten dygnet runt, även i hagen när det är kallt.

  4. Se till att motionera hästen regelbundet, trots mörker och kyla.

  5. Ge foder i foderhäckar för att minska risken att få sandkolik.

  6. Matolja eller majsolja i kraftfodret smörjer tarmen. Även loppfrö och linfrökaka fungerar.

  7. Introducera alltid nya fodermedel successivt under ett par veckor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen