Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 27 april 2017

  Jordbruksverket nobbar connemaraförening

  Jordbruksverket nekar Svenska Connemarasällskapet att fungera som avelsorganisation. Sällskapet har på nytt misslyckats att åtgärda de brister i sina riktlinjer som myndigheten påtalat.

   De första connemaraponnyerna importerades till Sverige i början av 1960-talet. Hingsten Slieve Dara blev Best in show på Svenska Connemarasällskapets första riksutställning 1971 och blev far till över 200 föl under sina fjorton år i avel.
  De första connemaraponnyerna importerades till Sverige i början av 1960-talet. Hingsten Slieve Dara blev Best in show på Svenska Connemarasällskapets första riksutställning 1971 och blev far till över 200 föl under sina fjorton år i avel. FOTO: LRF Media

  Svenska Connemarasällskapet har återigen fått nej av Jordbruksverket som har underkänt sällskapets planer och riktlinjer. Det innebär att svenska connemaraägare inte kan registrera sina hästar som renrasiga ponnyer just nu.

  – Vi hoppas fortfarande att vi kan lösa det här med Jordbruksverket. Vi måste ju ha en fungerande stambok, säger Madeleine Beckman, vice ordförande i Svenska Connemarasällskapet.

  Nej för andra gången

  Connemarasällskapet fick nej på sin ansökan första gången den 21 februari och sedan har sällskapet arbetat om sin begäran. Jordbruksverket anmärkte på bristande logik och skrivningar i regelverket som krockade med varandra. Men ändringarna hjälpte inte, Jordbruksverket kom även med nya synpunkter i beslutet som innebar att Connemarasällskapet fick nej på nytt.

  – Vi tycker att vi har försökt att utforma våra riktlinjer enligt Jordbruksverkets vägledning. Vi undrar varför de måste krångla till det så. Det har varit svårt att kommunicera med myndigheten och vi kan bara tolka det här som att vi fått avslag för att vi haft en bristande förmåga att förstå vad Jordbruksverket vill ha, inte på grund av några brister i vår verksamhet. Nu har vi anlitat en jurist som ska hjälpa oss med ansökningen, säger Madeleine Beckman

  Det som återstår för sällskapet är att överklaga beslutet till förvaltningsrätten eller att ta fram ett nytt förslag på avelsplaner och riktlinjer.

  – Vi ska överklaga beslutet för vi vill få det prövat om en myndighet kan hantera ett ärende så här. Vi kommer också att skicka in en ny ansökan så fort som möjligt, vi vill ju att det här ska få en lösning, säger Madeleine Beckman.

  Kan inte registrera renrasiga ponnyer

  Connemaraägare som behöver hästpass kan vända sig till Svenska Hästavelsförbundet eller Svenska Avelsorganisationen för amerikanska hästraser, SAAHR, som kan ordna pass, men hästarna blir då inte registrerade som connemaraponnyer.

  Therese Wijkmark är kanslichef på Svenska Hästavelsförbundet.

  – Vi har fått ett fåtal frågor om tilläggsregistreringar av connemaraponnyer. Men det är ju inte riktigt högsäsong för hästpass än. Vi tycker att det är väldigt tråkigt att det har blivit så här för Svenska Connemarasällskapet och vi hoppas att det löser sig för dem, säger hon till ATL.

  LÄS FLER ARTIKLAR OM HÄSTAR: Hästen visar smärta – om man kan tolka minspelet

  Detta har hänt

  Den 1 januari 2016 började nya regler för hästpass att gälla efter föreskrifter från EU.

  De olika avelsorganisationerna i Sverige behövde därmed uppdatera sina planer och riktlinjer så de var anpassade till de nya EU-reglerna.

  Svenska Connemarasällskapet har uppmanats av Jordbruksverket att justera sina planer och riktlinjer, men inte lyckats åtgärda de påtalade bristerna. Därför har Jordbruksverket dragit in rätten för sällskapet att verka som avelsorganisation. Det innebär att Svenska Connemarasällskapet inte längre får utfärda hästpass eller göra tilläggsregistreringar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen