Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 7 juli 2019

  JO-anmälan efter import av hästfoder

  En svensk foderleverantör ska ha sålt polskt hästfoder men som saknat rätt tillstånd. Nu JO-anmäls Jordbruksverket för att inte ha utrett saken tillräckligt.

   Fodret från Polen var inte tjänligt till häst hävdar anmälaren som nu vill att JO ska granska om Jordbruksverket utrett ärendet tillräckligt. Arkivbild.
  Fodret från Polen var inte tjänligt till häst hävdar anmälaren som nu vill att JO ska granska om Jordbruksverket utrett ärendet tillräckligt. Arkivbild. FOTO: Lena Karlsson

  JO-anmälan görs i efterdyningarna av förra årets torka och stora brist på grovfoder. Flera, både foderfirmor, hästföretagare och privatpersoner importerade grovfoder från andra europeiska länder. Kvalitén på importfodret spände över hela skalan, från toppkvalité till otjänligt.

  Nu har en hästägare i Sörmland gjort en JO-anmälan riktad mot Jordbruksverket. Enligt hästägaren ska den svenska foderleverantören ha sålt foder som kom från en polsk leverantör som i sin tur saknat tillstånd att producera hästfoder. Anmälaren menar att fodret också höll så dålig kvalitet att hästar blev sjuka och foder fick kasseras.

  I anmälan sägs bland annat att Jordbruksverket underlåtit att göra en utredning av handeln med fodret och spridningen av balarna. Anmälaren skriver också att man uppmanats av polska motsvarigheten till Jordbruksverket att anmäla den svenska leverantören som sålt foder utan rätt tillstånd.

  Anmälaren har tidigare stämt foderleverantören men förlorade målet i tingsrätten. Rätten ansåg bland annat att det inte bevisats att det foderparti med 44 ensilagebalar som levererats var mögelangripet. I rätten hävdades att det var ett misstag att den polska leverantören saknat tillstånd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen