Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 5 april

  Ung hovslagare uttagen till VM

  Hjärnarp.

  Den 23-årige hovslagaren Jonatan Olsson knep nyligen en plats i det svenska landslaget som ska försvara de blågula färgerna i hovslagar-VM.

   Jonatan Olsson har redan börjat hårdträna inför hovslagar-VM som avgörs i Stoneleigh i september.
  Jonatan Olsson har redan börjat hårdträna inför hovslagar-VM som avgörs i Stoneleigh i september. FOTO: Johan Joelsson

  Rytmiska hammarslag ekar över gårdsplanen. I smedjan sprider den tusengradiga ässjan en behaglig värme. Jonatan Olsson tar ut den glödande järnbiten med en tång, placerar den på städet och börjar bearbeta den med smideshammaren så att glödloppor yr genom luften.

  – Det här är ett traditionellt yrke som ser ungefär likadant ut i dag som för 500 år sedan när man började bearbeta järn. Det är samma arbetssätt och material, något som tilltalar mig, säger han.

  Att Jonatan Olsson sökte sig till hovslagaryrket är ingen slump. Under sin karriär som hoppryttare fick han bra kontakt med den hovslagare som brukade sko hans hästar. Efter flera praktikperioder sökte Jonatan Olsson in till en tvåårig hovslagarutbildning i Flyinge. Sedan examen 2017 driver han eget och skor hundratals hästar på Bjärehalvön.

  – Jag ville fortsätta jobba med hästar och såg hovslageriet som ett bra alternativ. Det är ett fysiskt och praktiskt arbete. Man får vara sin egen och styra sin vardag själv, säger han.

   När järnet nått rätt temperatur har Jonatan Olsson några minuter på sig att bearbeta materialet innan det måste värmas upp på nytt.
  När järnet nått rätt temperatur har Jonatan Olsson några minuter på sig att bearbeta materialet innan det måste värmas upp på nytt. FOTO: Johan Joelsson
   Den hjärtformade hästskon börjar ta form.
  Den hjärtformade hästskon börjar ta form. FOTO: Johan Joelsson

  500-600-kilos flyktvarelse

  För att bli en bra hovslagare krävs tusentals timmars praktiskt arbete i smedjan. Jonatan Olsson berättar att det är viktigt att förstå hästen och läsa dess signaler.

  – Det är också viktigt att vara ödmjuk och bekväm för att kunna spika på skor på en 500-600-kilos flyktvarelse, säger han.

   Jonatan Olsson visar upp en av skorna som gav honom en biljett till VM.
  Jonatan Olsson visar upp en av skorna som gav honom en biljett till VM. FOTO: Johan Joelsson

  Merparten av landets hovslagare arbetar enbart med fabriksskor som de modifierar i sina smedjor. Men Jonatan Olsson har ända sedan utbildningen fascinerats av att skapa skor från grunden. Ett intresse som nyligen gav utdelning. När uttagningstävlingarna till de svenska landslagen i hovslageri avgjordes i Uppsala i februari vann den unge skåningen sin klass och knep därmed en plats i ett av de två landslag som ska försvara de blågula färgerna när hovslagar-VM avgörs i brittiska Stoneleigh i september.

  – Jag är mycket nöjd med resultatet. Att få vara med i laget är en stor utvecklingsmöjlighet och det ska bli kul att få representera Sverige, säger Jonatan Olsson.

   De sista finputsningarna gör Jonatan Olsson med fil.
  De sista finputsningarna gör Jonatan Olsson med fil. FOTO: Johan Joelsson
   Hästsko av modellen Heartbar.
  Hästsko av modellen Heartbar. FOTO: Johan Joelsson

  En månad före tävlingen får lagen ut ritningar på de skor som ska tillverkas. De tävlande får också specifikationer på hur lång tid det får ta och vilka material som ska användas. När skorna väl är färdiga bedöms de av en domare utifrån funktion, utseende och hur bra de hade passat på en häst.

  Brännskador och berömmelse

  – Det kommer att bli en tuff tävling på grund av den hårda konkurrensen. Men jag tror att våra chanser är goda i år då vi är ett mer erfaret lag än tidigare. Vi ska absolut kunna ge våra motståndare en match om segern, säger Jonatan Olsson.

  Hur ser förstapriset ut? Är det en hästsko av guld?

  – Vinsten är alla brännskador man förvärvat på resan. Plus äran och berömmelsen, säger Jonatan Olsson och ler.

   Att lära sig läsa hästens signaler är viktigt för att kunna bli en bra hovslagare, berättar Jonatan Olsson.
  Att lära sig läsa hästens signaler är viktigt för att kunna bli en bra hovslagare, berättar Jonatan Olsson. FOTO: Johan Joelsson
   Jonatan Olsson tror att de svenska landslagen har goda chanser i hovslagar-VM.
  Jonatan Olsson tror att de svenska landslagen har goda chanser i hovslagar-VM. FOTO: Johan Joelsson

   

  Hästskons historia

  Redan under antiken använde man en sorts sandaler av läder eller bast som bands fast under hästens hovar. Senare kom även järnsandaler att användas. Hovbeslag av järn som spikades fast i hoven med söm började nyttjas på 300-talet efter Kristus.

  Källa: Wikipedia

   

  Företaget

  Bolagsnamn: Jonatan Olssons hovslageri AB.

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: 1.

  Omsättning: 960 000 (2018).

  Resultat: 270 000 (2018).

  Investeringar: ”Inga stora investeringar på sistone”.

  Tre tips till andra företagare:

  • Våga investera i tid för att utvecklas.

  • Var inte rädd för att jobba hårt och svettas.

  • Betrakta folk inom samma bransch som kollegor snarare än konkurrenter.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen