Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 november 2018

  Europa lockar miljardärsdöttrar med hästambitioner

  Gränsområdet Belgien–Holland har blivit fäste för miljardärsdöttrar med hästambitioner. Nyligen blev det klart att Bill Gates har köpt en hästgård i Retie i norra Belgien. Där ska hans dotter Jennifer, 21 år, träna sin superdyra häst Emilie de Diamant.

   Jennifer Gates är en framgångsrik ryttare.
  Jennifer Gates är en framgångsrik ryttare. FOTO: imago sport

  Hästar är big business i Belgien. Sektorn omsätter 3,3 miljarder euro årligen, sysselsätter 30 000 personer och ökar för varje år. Den belgiske hingsten Halifax från Stal Kluzebos i Oostende utsågs nyligen till världens bästa hopphäst av World Breeding Organisation for Sport. Klassningen är baserad på tävlingsresultat.

  Jennifer Gates köpte sin häst av en belgisk uppfödare 2014. Hon har sedan dess också haft en villa i Schilde vid Antwerpen, drygt fem mil väster om Retie. I helgen tävlar hon på Stockholm horse show. Hennes tränare är den holländske ryttaren Harrie Smolders som bor norr om gränsen. Han och hans hingst Emerald är rankad som nummer ett i världen för banhoppning.

   Dold bakom häckar och murar, längs en smal väg som mest liknar en upptrampad stig ligger Bill Gates senaste nyförvärv.
  Dold bakom häckar och murar, längs en smal väg som mest liknar en upptrampad stig ligger Bill Gates senaste nyförvärv. FOTO: Ewa Wildmark

  Bruce Springsteens dotter

  Bill Gates nyförvärv Begijnhoeve byggdes 2011 i gränstrakterna Belgien–Nederländerna av holländaren Rob van Puijenbroek som gjort pengar på textil och media. Stuteriet, med plats för 42 hästar har en inomhusarena på 1 200 kvadratmeter, 8,5 hektar mark och en villa i lyxklass. Allt värderat till 6,5 miljoner euro. Ekonomiskt gick det dock inte så bra. Efter två förlustår annonserades Begijnhoeve ut.

  Gates är inte den ende generöse pappan som hjälper sin dotter på traven. I området finns Bruce Springsteens dotter Jessica som nyligen handlade högklassiga svenskfödde hopphästen Vincent från Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson. Hästen är uppfödd av Anette och Kristian Andréasson Stjernström, Brålanda.

  Andra satsande ryttare med kända föräldrar i området är Appledottern Eve Jobs, Steven Spielbergs Destry, Marta Ortega Pérez vars pappa tjänat sina pengar med klädkedjan Zara, Athina Onassis och Georgina Bloomberg, dotter till förre borgmästaren i New York.

  Kritik från många håll

   Stuteriet byggdes för att rymma 42 hästar och med ett 1 200 kvadratmeter ridhus.
  Stuteriet byggdes för att rymma 42 hästar och med ett 1 200 kvadratmeter ridhus. FOTO: Ewa Wildmark

  Det har växt fram två grupper inom hästsporten – en som kan satsa hur mycket som helst och en annan som får lita till sin talang och kompetens. Och det ökar definitivt pengarnas betydelse i sporten.

  Från många håll kritiseras utvecklingen. Holländaren Jan Tops, 56 år som vann guld i Barcelona 1992 har en typisk holländsk ekonomisk och praktisk syn på saken. Efter sin ryttarkarriär har han tjänat pengar som företagare inom hästvärlden. Men han är också delägare i investmentföretaget Merit Capital i Antwerpen.

  Han startade och driver Global Champions League som arrangerar tävlingar runt om i världen.

  Jan Tops åsikt är att de rika amatörerna behövs. Mixen äkta toppryttare och ryttare från förmögna familjer gör att efterfrågan på hästar ökar. Dessutom betalar pengaryttarna för en plats i ett team eller sätter upp ett eget.

   Bill och Melinda Gates i publiken när deras dotter Jennifer tävlar i Monaco.
  Bill och Melinda Gates i publiken när deras dotter Jennifer tävlar i Monaco. FOTO: SplashNews.com

  ”Rich and famous”

  Högst rankad i Global Champions League bland pappas döttrar är Jessica Springsteen som ligger på plats 55. Jennifer Gates ligger på plats 488. Bill Gates uppges äga hela eller delar av Paris Panthers, det team som hans dotter tävlar för.

  Jan Tops gör banhoppning till en sport för the rich and famous, säger många kritiker.

  I veckoslutet träffas de ”Rich and famous” och resten i en tävling Azelhof i Lier i Belgien.

  Relaterade artiklar

  Till toppen