Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 23 juli

  Inställda hästtävlingar har satt fart på aveln

  Många hade förväntat sig ett lite sämre avelsår på grund av covid-19. Men så här strax efter halvlek ser antalet betäckningar ut att bli fler än förra året.

  – Jag tror att hästuppfödning känns som en jordnära och bra sysselsättning under pandemin. Vi är jätteförvånade över att säsongen är så här bra. Vi har fler ston än vi brukar och har börjat tacka nej till ston. Först och främst måste vi ha plats för de ston som ska betäckas med våra egna travhingstar, säger Carina Dahling-Satrell på Skråmsta Stuteri utanför Stockholm.

  I travsporten har livet fortgått nästan som vanligt under pandemin. Tävlandet har hållits igång även om läktarna gapat tomma. Carina Dahling-Satrell driver både hingst- och seminstation, samt är ordförande i föreningen Svenska Hingsthållare:

  – Jag vet att många travhingstar är fulltecknade vilket innebär att de redan har fått 150 ston, säger hon.

   Carina Dahling Satrell som driver Skråmsta stuteri utanför Stockholm förvånas över att betäckningssäsongen gått så bra trots covid-19.
  Carina Dahling Satrell som driver Skråmsta stuteri utanför Stockholm förvånas över att betäckningssäsongen gått så bra trots covid-19. FOTO: ATG

  Positiva signaler från uppfödare

  På Valnevikens stuteri i värmländska Segmon har finns ingen travhingst på stationen i år. Därmed förväntades färre ston för seminering jämfört med tidigare år.

  – Det går bättre än vi trodde. Vi har lika många ston som vi brukar ha. Jag trodde att säsongen skulle påverkas av covid-19, säger Bengt Wall.

  Det är även positiva signaler från de som föder upp hopp- och dressyrhästar.

  – Antalet betäckningar ökar. Vi har fler ston än förra året, säger Tobias Hansson på Västra Hoby stuteri.

   ”Många har blivit av med sina jobb eller blivit permitterade. Konst och hästar ryker när det är sämre tider”, säger uppfödaren och hingstägaren Tobias Hansson. Här tillsammans med Jeanna Högberg och hästen Mr Grey VH när ekipaget vann Breeders Trophy för 4-åriga dressyrhästar.
  ”Många har blivit av med sina jobb eller blivit permitterade. Konst och hästar ryker när det är sämre tider”, säger uppfödaren och hingstägaren Tobias Hansson. Här tillsammans med Jeanna Högberg och hästen Mr Grey VH när ekipaget vann Breeders Trophy för 4-åriga dressyrhästar. FOTO: Privat

  Tobias Hansson är uppfödare samt hingstägare och är tillsammans med Gränsbo stuteri agent för danska Helgstrands alla hingstar.

  – Jag var beredd på ett störtfall faktiskt. Många har blivit av med sina jobb eller blivit permitterade. Konst och hästar ryker när det är sämre tider, säger Tobias Hansson.

  Fler väljer Sverigebaserade hingstar

  Många tävlingshingstar sattes i avel under våren som en positiv effekt av alla inställda ridsporttävlingar.

  – Det har nog aldrig funnits så många tillgängliga hingstar i Sverige och utomlands. Jag tror att vissa stoägare har passat på att betäcka med sin favorithingst i år, säger Emma Thorén Hellsten, avelsledare vid SWB.

   Emma Thorén Hellsten, här med egna hästen Bidens (SWB), är avelsledare på SWB och tror att många stoägare passar på att betäcka i år då många tävlingshästar finns tillgängliga i aveln, en positiv effekt av att ridsporttävlingarna ställdes in i vår.
  Emma Thorén Hellsten, här med egna hästen Bidens (SWB), är avelsledare på SWB och tror att många stoägare passar på att betäcka i år då många tävlingshästar finns tillgängliga i aveln, en positiv effekt av att ridsporttävlingarna ställdes in i vår. FOTO: SWB

  Enligt statistik från avelsorganisationen Swedish Warmblood Association, SWB, har 76 procent valt Sverigebaserade hingstar i år, förra året var denna siffra 71 procent.

  – När folk blev permitterade fick de kanske mer tid. Jag vet flera seminstationer som upplever att de fått in fler tävlingsston än vanligt och som satts i avel i år, säger Emma Thorén Hellsten.

  Betäckningssiffrorna för Helgstrands hingstar är så här långt cirka fem procent upp jämfört med förra året och kanske bli det ännu bättre när årets siffror räknas samman.

  – Vi hämtar semin i Danmark och det har fungerat bra att skicka semin i år förutom till norra Sverige. Måndagar och onsdagar kan vi skicka med inrikesflyg, det är bedrövligt att det inte fungerar på lördagar. Det finns många duktiga uppfödare i Norrland också, säger Tobias Hansson.

  Seminstationer håller stängt

  Även till och från Gotland har skicken fungerat sämre i år.

  – Vi har kunnat sända semin på våra hingstar till fastlandet i stort sett alla dagar. Seminskicken till oss har varit mer utsatta, säger Anna Nilsson på gotländska Mannegårde.

  Det finns också seminstationer som tvingats hålla stängt i år till följd av brist på veterinärer.

  – Jag har inte min seminstation öppen i år. Veterinären som jag anlitar är anställd av Distriktsveterinärerna och de hade inte resurser att låta henne arbeta med semin bland annat på grund covid-19, säger Anna Ozén, som driver Bergshyttas Häst & Semin i Krylbo.

   Anna Ozén, Bergshyttas Häst & Semin.
  Anna Ozén, Bergshyttas Häst & Semin. FOTO: Sofia Lederud

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen