Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 februari

  SVA: Inga nya utbrott av allvarligt hästvirus

  Inga nya utbrott av den allvarliga varianten av det smittsamma hästviruset EHV-1, som drabbat två häststallar i Stockholms och Uppsala län, har konstaterats enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA).

   Det finns inga nya fall av den neurologiska formen av hästviruset EHV-1 sedan två stall i Stockholms och Uppsala län isolerats. Arkivbild.
  Det finns inga nya fall av den neurologiska formen av hästviruset EHV-1 sedan två stall i Stockholms och Uppsala län isolerats. Arkivbild. FOTO: Martina Holmberg/TT

  De två stallarna har varit isolerade sedan smittan konstaterades i slutet av januari. Ett misstänkt fall i Skåne visade sig inte röra sig om den neurologiska varianten av viruset som kan orsaka förlamning hos häst, ibland med dödlig utgång.

  – Situationen är under kontroll. Det är många hästägare som känner sig oroliga men det finns inga tecken på någon smittspridning från de två stallen som rapporterats i januari, säger statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA.

  Skyddsåtgärder

  – Många har vidtagit skyddsåtgärder för säkerhets skull; de håller sig hemma mer än vanligt, tar ut veterinär om de har en häst som ser sjuk ut, och det har varit ett ökat antal provtagningar, säger hon.

  SVA rekommenderar hästägare att vara normalt försiktiga – att inte låta hästen få närkontakt med andra hästar när man är ute och tränar, att ställa nyinköpta hästar avskilt och att vara noga med handhygienen.

  Avlivat hästar

  Sjukdomen ekvint herpesvirus (EHV-1) ger bland annat feber och luftvägssymptom, och kan framkalla missfall hos dräktiga ston. Den neurologiska varianten, som drabbat en ridskola i Österåker samt ett stall i Östhammar, är relativt ovanlig i Sverige.

  – Vi håller uppsikt över den för det är väldigt allvarligt när det inträffar. Det är viktigt att isolera hästarna snabbt, vilket man tycks ha gjort här, säger Gittan Gröndahl.

  På ridklubben i Österåker som drabbats hårt har tre hästar avlivats till följd av sjukdomen, och flera hästar på anläggningen är sjuka.

  Den form av viruset EHV-1 som framkallar missfall och ibland kallas virusabort, samt den neurologiska, är anmälningspliktiga sjukdomar. Viruset smittar inte andra djur eller människor.

  Hästsjukdomen EHV-1

  EHV-1 eller abortvirus kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom. Viruset ger förkylningssymptom, som kan vara mycket milda men även hög feber, näsflöde och hosta. Svullna ben är vanligt. Ston som är dräktiga kan få missfall, det sker vanligen i den senare delen av dräktigheten.

  EHV-1 kan också orsaka neurologiska symptom som inträffar i regel 4–8 dagar efter en febertopp. Symptomen kan vara milda men också allvarliga med vinglig gång och förlamning med dödlig utgång.

  Smittan är framförallt luftburen. Vaccin som skyddar mot abortvarianten av viruset finns, däremot finns inget registrerat vaccin mot den neurologiska varianten.

  Källa: SVA

  Relaterade artiklar

  Till toppen