Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 augusti 2018

  Bucht: Inget krisstöd till hästar just nu

  Hästarna får vänta. Regeringens krispaket riktar sig till djurproducenter, eftersom de bedöms ha störst behov av akut stöd. Det meddelar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Svenska Ridsportsförbundet vill ha mer stöd till hästnäringen. I ett öppet brev till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht beskriver förbundet hur den svåra torkan och bristen på grovfoder slår hårt mot hästnäringen och ungdomsidrotten.

  I brevet, som skickades till ministern i förra veckan, vill förbundet att även hästföretag omfattas av regeringens krisstöd i torkan. Hästnäringen skulle då kunna få ta del av de extra foderstöd som i dag enbart riktas till nöt- och fårproducenter.

  ”Svåra avvägningar”

  Men Sven-Erik Bucht tycker att krisstödet ska användas till djurproducenter och inte hästnäringen. Det skriver han i ett uttalande i ett mejl till ATL.

  ”Regeringen har tagit fram ett akut stöd som riktar sig till lantbrukets livsmedelsproducerande djur. Det är svåra avvägningar vi har gjort i arbetet med att skapa möjligheter för att snabbt få till ett krisstöd. Åtgärderna under 2018 riktar sig till djurproducenterna som är de som vi idag bedömer är i störst behov av akut stöd. Det nationella stödet har syftet att bidra till att mjölk- och köttproducerande företag kan hantera den situation som uppstått på grund av torkan.”, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

  Betesstödet ses över

  Men regeringen överväger att lägga förslag om att ändra i landsbygdsprogrammet för att på sikt höja stöden till beten, vilka också hästägare kan söka. Regeringen följer också konsekvenserna av torkan och bedömer löpande om det behövs fler åtgärder, avslutar Sven-Erik Bucht.

  LÄS OCKSÅ: Staten skyldig bönder en halv miljardLÄS OCKSÅ: Vill att hästar omfattas av krispaket

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen