Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 april 2019

  Importvaror kan vara boven i cannabisfallen

  Import av råvaror efter fjolårets torka. Det kan vara svaret på gåtan kring de nya cannabisfallen i travsporten.

  FOTO: Mostphotos / Krafft

  Följden av förra årets torka blev att många tvingades importera grovfoder. Det gällde inte minst hästhållare. Flera varnade dock för importerat vallfoder, både vad gällde riskerna för att få med oönskade ogräs och för smittsamma sjukdomar som afrikansk svinpest.

  Men även fodertillverkarna har tvingats till import av råvaror till kraftfoder. Just importen kan visa sig vara svaret på varför travhästar i Frankrike nu testat positivt för cannabis. Den gemensamma nämnaren i de aktuella fallen är att hästarna utfodrats med kraftfoder från Krafft.

  Har sina misstankar

  Beskedet kommer från Frankrike men har ännu inte bekräftats av de prover som Krafft skickat till flera oberoende laboratorier för analys.

  – Men det klart att vi har våra misstankar om vilken råvara det skulle kunna vara, säger Sandra Hodik, företagets VD till ATL.

  Det handlar i så fall om lusern som företaget tvingats importera eftersom tillgången på svensk lusern inte räckt till efter torkan.

  – Vi har importerat råvaran från Holland och det är det flera som gjort, säger Sandra Hodik.

  Ingen hampa i produkterna

  En möjlig förklaring är att den importerade råvaran inte har varit helt ren utan innehåller hampa, något som annars inte finns i Kraffts foder.

  – Skulle det vara så är det här en fråga som inte bara berör Krafft utan betydligt fler. Alla fodertillverkare i Sverige och övriga Norden importerar lusern i dag så det är en mycket större fråga än att bara beröra oss, säger Sandra Hodik.

  De importerade råvarorna genomgår samma kontroller och analyser som svenska råvaror, det vill säga för teobromin och koffein. Att franska dopningsprovlaboratorier nu analyserar även för cannabidiol är nytt.

  Nya rutiner kan krävas

  Visar även provresultaten i de prover Krafft skickat på analys på halter av cannabidiol behöver de svenska rutinerna för kontroller ändras, menar Sandra Hodik.

  – Vi testar ju inte för nya substanser så därför har vi inte haft möjlighet att upptäcka dem heller.

  Även Kraffts egna rutiner lär ändras för att säkerställa att varken råvaror eller färdiga produkter ska innehålla spår av cannabidiol.

  – Vad nästa steg blir beror på vad vi först får för provresultat, säger Sandra Hodik.

  Cannabidiol

  Ämnet finns i Cannabis sativa, det vill säga hampa, som odlats för bland annat fibrer till exempelvis rep och för att framställa droger.

  Vissa sorter, så kallad industrihampa, är laglig att odla i jordbruket. Grödan kan bland annat användas till hampaolja som sålts som kosttillskott. ATL har tidigare berättat om tvisten i ett svenskt fall som handlar om oljan är ett lagligt kosttillskott eller narkotika.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen