Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 18 december 2018

  Import av hö läggs på is

  Efterfrågan på en större organiserad import av hö till Sverige har minskat. Hästnäringen ser i stället ut att ha löst frågan genom privatimport eller mellangårdshandel. Men fortfarande kan fodersituationen vara tuff för mindre hästägare.

   Tidigare i år var det många hästägare som köpte in hö från andra länder, som hö från Polen.
  Tidigare i år var det många hästägare som köpte in hö från andra länder, som hö från Polen. FOTO: Lisa Rogert

  Under sensommaren var många hästägare oroliga för hur de skulle klara fodersituationen i vinter, efter sommarens torka och svaga skördeutfall. Det startades också initiativ för att organisera en storskalig import av hö från Frankrike och Kanada.

  Nu ser dock intresset för importen ut att ha svalnat.

  Maskinringen Sjuhärad hade, som ATL tidigare berättat, planer på att starta en importkedja av hö från franska producenter. Efter att ha tagit in 70 ton under senhösten har Christian Olsson, ansvarig Jord & Skog, dock lagt importen på is.

   Christian Olsson, Maskinringen.
  Christian Olsson, Maskinringen. FOTO: Maskinringen

  – När jag ringde runt till flera av dem som hörde av sig i panik i somras för att berätta att nu kunde vi köra hö, tackade man nej eftersom behovet redan var löst, säger Christian Olsson.

  Extra frist

  Det gynnsamma vädret långt in på hösten gav inte bara en hyfsad vallskörd utan också tillräcklig återväxt i hagarna för att hålla djuren på bete några extra veckor med komplettering av kraftfoder. Det gav många lite extra frist att lösa grovfoderfrågan.

  Under hösten har större hästgårdar och ridskolor ofta själva importerat hö eller lyckats köpa partier direkt från lantbrukare. För mindre hästägare kan det vara besvärligare.

  Jocke Wallenberg på Västra ÅÅ Stuteri i Sörmland med 13 egna hästar och tre inackorderingshästar har privatimporterat hö från Litauen efter att hans ordinarie foderleverantör inte haft hö att sälja.

  – Höet från Litauen är lite grövre, men närings- och energinivån är jättebra och den hygieniska kvaliteten är som den svenska, säger han.

  Inget val

  Han hade direktkontakt med säljaren på kvällen när lastbilen med tolv ton hö kom och efter att ha öppnat tre balar godkände han partiet.

  – Sedan hade jag tre dagar på mig att betala. Priset var lite högt, fem kronor kilot mot normalt en krona, men jag hade inget val i höstas, säger Jocke Wallenberg.

   Jocke Wallenberg, Västra ÅÅ Stuteri.
  Jocke Wallenberg, Västra ÅÅ Stuteri. FOTO: Privat

  Höet från Litauen kommer att ta slut i dagarna och nu väntar gården in en leverans hösilage från en sörmländsk lantbrukare som slaktat ut kor och nu säljer fodret.

  – Det handlar om tio ton hö. Också här betalar vi fem kronor kilot som var standard då affären gjordes upp. Sedan får vi se hur länge det räcker. Jag kanske måste köpa ett par ton till för att fylla på längre fram, säger Jocke Wallenberg.

  Lätt att hamna snett

  Enligt Jocke Wallenberg klarar sig de stora hästgårdarna som har ekonomiska muskler medan läget fortfarande är besvärligt för mindre hästägare som kanske aldrig tidigare har gjort foderaffärer. Även om det just nu verkar vara ganska gott om mindre partier hö till salu är det lätt att hamna snett. Det finns flera exempel på oseriösa säljare och dåligt hö.

  – Prisnivån varierar också och det är ofta transporten som höjer priset. Måste du ta in en åkare kan det bli dyrt, säger Jocke Wallenberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen