Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 13 september

  Hovslagare – ett perfekt yrke för hundarna

  Sällsjö.

  Hunden är inte bara människans bästa vän utan kan också vara en viktig arbetskamrat. Men att följa med sin ägare på jobbet ställer höga krav på hunden. Engelska cocker spanieln Märtha började som hovslagarhund när hon var åtta veckor gammal.

   Oskar Öhrström och Irma Lennartsson.
  Oskar Öhrström och Irma Lennartsson. FOTO: Mari Nälsén
   Hela familjen hjälper till när Irma Lennartsson skor egna hopphästen Chaccocool. Oskar Öhrström och Märtha hjälps år med inskolningen av valpen Tjorven.
  Hela familjen hjälper till när Irma Lennartsson skor egna hopphästen Chaccocool. Oskar Öhrström och Märtha hjälps år med inskolningen av valpen Tjorven. FOTO: Mari Nälsén

  När bilen svänger in på gårdsplanen vid huset i Sällsjö skäller Märtha varnande. Hon vaktar och checkar noga av att det är en vänligt sinnad gäst som kommer på besök innan hon låter sig blidkas.

  Strax efter kommer ett vitt knyte farande för att hälsa. Det är familjens nyaste tillskott Tjorven, en 15-veckors pointervalp som förutom att hon ska utbildas till stående fågelhund redan är på väg att bli en fullvärdig hovslagarhund.

  Irma Lennartsson och Oskar Öhrström är sambor och båda hovslagare. De har var sitt företag men samarbetar en del gällande tappskor eller andra jobb där kunden behöver hjälp snabbt.

  – Då tar den av oss som är närmast jobbet, berättar Irma Lennartsson samtidigt som hon lyfter upp en hov på den egna hopphästen för att se över skorna.

  Viktigt med säkerheten

  Märtha placeras en bit bort på plats för att inte störa. Kanske det är det allra viktigaste som hovslagarens hund bör kunna: att ligga still och vänta för att inte störa häst eller människa. Det skulle kunna bli farligt annars.

  Irma Lennartsson beskriver Märtha som den perfekta arbetskamraten. Den som håller henne sällskap under de långa resorna runt om i Jämtland. Hovslagare är ett ensamt yrke, speciellt i den norrländska glesbygden, och det är skönt att ha någon att prata med. En annan positiv effekt är att det blir fler pauser för ägaren under dagen eftersom hunden måste rastas och tas omhand.

   Pointervalpen Tjorven ska bli jakthund när hon blir stor, utbildningen till hovslagarhund har dock redan börjat.
  Pointervalpen Tjorven ska bli jakthund när hon blir stor, utbildningen till hovslagarhund har dock redan börjat. FOTO: Mari Nälsén

  Lättuppfostrad och lugn

  Det krävs en del dressyr och hantering för att det ska gå att ha hunden med till kundernas stall. Den hovslagare som anländer till en hästgård med en vilt skällande hund i bilen som gör utfall mot människor och djur lär knappas vara välkommen fler gånger. Men Märtha har inte varit svår att uppfostra.

  – Hon är så cool och lugn och går ihop med människor, andra hundar och hästar. Faktiskt så går hon ihop med hundar som normalt sett inte gillar andra hundar. Hon har en fantastisk mentalitet, säger Irma Lennartsson.

  Hon beskriver hovslagaryrket som det optimala yrket att ha med sig hunden till. En uppfostrad hund kan strosa runt med gårdens andra hundar eller ligga på stallgolvet och titta på under skoning eller verkning. Det är en tillvaro som är få hundar förunnad.

  – Det finns hästar som inte gillar hundar och om det då är för varmt att ha hund i bilen går det att stänga in hunden i en tom box också, säger Irma Lennartsson.

  Irma Lennartsson har haft flera hundar av olika raser tidigare men är uppväxt med engelsk cocker spaniel.

  – Jag ville ha en sällskapshund, utan jakt i, just för att hon skulle följa med på jobbet. Men samtidigt skulle det vara en sportig hund som skulle gilla att hänga med på vandring, säger hon och fortsätter:

  – Det enda som inte är optimalt med cockern är hennes päls när hon är med och hänger i stallet. Därför rakar jag av Märtha pälsen.

   Bästa kompis med lammen när de var små. Men nu har de blivit såpass stora att Märtha behöver lite stöd av matte Irma Lennartsson när hon ska umgås med dem.
  Bästa kompis med lammen när de var små. Men nu har de blivit såpass stora att Märtha behöver lite stöd av matte Irma Lennartsson när hon ska umgås med dem. FOTO: Mari Nälsén

  På gården hemma i Sällsjö har Irma Lennartsson och Oskar Öhrström fyra hästar, två är Irma Lennartssons hopphästar och två är ponnyer som rids i fjällen och vid jakt. På gården finns även en liten flock med får.

  – Lammen vi fick i våras är Märthas skyddslingar – hon älskar dem, säger Oskar Öhrström.

  Får ledigt ibland

  Det som däremot inte fungerar är att ha med sig Märtha ut på ridturer, åtminstone inte om det ska gå fort.

  – I skritt och trav går det bra men när hästarna börjar galoppera -hänger hon inte med. Då sätter hon sig ned och skriker tills vi stannar, säger Irma Lennartsson och skrattar.

   Går ihop med alla såväl hästar som hundar och människor. Hovslagarhunden Märtha har det perfekta hundjobbet.
  Går ihop med alla såväl hästar som hundar och människor. Hovslagarhunden Märtha har det perfekta hundjobbet. FOTO: Mari Nälsén

  När Oskar Öhrström är ledig och Irma Lennartsson ska ut på jobb försöker hon ibland också ge Märtha ledigt. Det är inte uppskattat, vare sig av Märtha eller av kunderna.

  – Jag får smyga ut, hon blir hemskt olycklig om jag åker utan henne och kunderna frågar direkt varför hon inte är med.

  Hovslagarhunden Märtha

  Ras: Engelsk cocker spaniel.

  Ålder: 3,5 år.

  Ägs av: Irma Lennartsson, 26 och Oskar Öhrström, 32.

  Syskon: Tjorven, pointervalp.

  Bor: Sällsjö, Mörsil, Jämtland.

  Gör: Hovslagarhund.

  Engelsk cocker spaniel

  Kommer ursprungligen från Storbritannien. Har fått sitt namn efter woodcock, som betyder morkulla. Rasen användes tidigare vid jakt på densamma och kallades cocking spaniel.

  Sportig och glad sällskapshund som kan användas till många hundsporter. Positiv, öppen och nyfiken, men kräver en fast hand. Frisk ras överlag, höftledsdysplasi förekommer.

  Mankhöjd: 38-41 centimeter.

  Vikt: 13-15 kilo.

  Källa: Svenska kennelklubben

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen