Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 mars

  Svensk hästsensor lanseras globalt

  Hoofstep övervakar hästars aktivitet och hälsa genom att hålla koll på huvudrörelserna. Nu lanseras innovationen via gräsrotsfinansieringstjänsten Kickstarter.

   Priscilla Olsson och maken Per-Eric Olsson är två av fyra upphovspersoner till Hoofstep. På bilden Priscilla Olsson med lusitanohingsten Xelim. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle.
  Priscilla Olsson och maken Per-Eric Olsson är två av fyra upphovspersoner till Hoofstep. På bilden Priscilla Olsson med lusitanohingsten Xelim. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle. FOTO: Hans Dahlgren

  Hoofstep är ett system som, vilket ATL tidigare berättat, bygger på en sensor i en särskild grimma som i realtid, dygnet runt, övervakar hur hästen rör huvudet, förflyttar sig och använder tuggmusklerna. Informationen skickas trådlöst till ett system som med hjälp av artificiell intelligens analyserar rörelsemönster.

  Hästar beter sig olika vid olika åkommor och ägaren får direkt besked via en app om något inte stämmer.

  Kan upptäcka tecken på kolik och hälta

  Förändringar i rörelsemönster kan vara subtila och svåra att upptäcka för en hästägare, speciellt om man inte kan ha uppsikt över hästen hela tiden. Men Hoofstep ska på ett tidigt stadium kunna upptäcka bland annat tecken på kolik, stress, hälta och fång.

  Det ger också möjlighet för hästägaren att, oavsett var ägaren befinner sig, i telefonen hålla koll på var hästen är.

   Med en trådlös sensor på hästen kan du hålla koll på hur djuret mår och beter sig och en inbyggd GPS ger hästens position.
  Med en trådlös sensor på hästen kan du hålla koll på hur djuret mår och beter sig och en inbyggd GPS ger hästens position. FOTO: Hans Dahlgren

  För att gynna forskningen om hästar kommer den samlade databasen med hästarnas beteende att göras tillgänglig för utvalda forskare, som på det sättet kan få tillgång till data från många fler hästar än vad som hittills varit möjligt.

  Lanseringen via Kickstarter, en tjänst för gräsrotsfinansiering, görs för att locka de allra första köparna av systemet. De första leveranserna beräknas till sommaren.

  Sensorn känner av hästens huvudrörelser och skickar information till hästägaren via en app. ATL TV träffade personerna bakom Hoofstep i januari 2018.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen