Fler uppfinningar ska gagna hästnäringen
Ridsporten i Sverige satsar på ny teknik. "Sporten behöver fler innovationer för att hänga med", säger Hanna Sassner, forskningsansvarig på Flyinge.
Lösdrift med automatisk utfodring, anpassade träningsappar i mobilen och tekniska prylar för att mäta hur hårt ryttaren håller i tyglarna eller fördelar sin vikt i sadeln. Det är några exempel på innovationer som lyftes fram i samband med hopptävlingarna under Flyinge Indoor.
– Ridsporten är en väldigt traditionstyngd sport och verksamhet. Den skulle kunna förnyas på många sätt och kunna ta del av nya saker som ändå ligger i pipeline, säger Hanna Sassner.
Tanken är att det nystartade projektet Ridsportens innovationer ska bidra till att uppfinningar som gynnar hästen och ridsporten når ut till fler och att nya skapas.
Intresse för övervakning
Ett område som intresset ökar för är enligt Hanna Sassner olika typer av övervakning av hästar. Inom det pågår både forskning och utveckling, som bland annat syftar till att man ska kunna se hur hästar rör sig i olika lösdriftssytem och ha koll på sin häst via mobiltelefonen.
– Det finns företag som satsar på att man ska kunna se vad hästen gör när man är inte är där. Om jag har min häst inackorderad skulle jag kunna se i min mobil vad hästen gör eller ha en övervakningskamera som ger ett alarm om hästen går ur boxen, har lagt sig ner eller inte beter sig som den brukar göra. Det finns möjlighet med gps eller annan teknik att få reda på hur hästarna rör sig.
Forskare arbetar också med utveckling av kameror som kan registrera om en häst har smärta genom att läsa av ansiktsuttryck. Tanken är att sådana system skulle kunna användas för övervakning på exempelvis veterinärkliniker.
Möjligheter inom säkerhet
Inom säkerhet finns en rad svenska uppfinningar, bland annat MIPS-hjälmar som ska klara rotationsvåld mot huvudet på ett bättre sätt än vanliga hjälmar, rivningsbara fälttävlanshinder och uppblåsbara säkerhetsvästar och hjälmar.
– Det finns stora möjligheter att utveckla fler idéer inom säkerhet även för ridsporten, säger Hanna Sassner.
Det pågår också ett arbete med att utveckla appar till mobiltelefoner som kan användas i ridsporten, däribland Equilab. Appen kan registrera information om hur man rider, till exempel var, hur långt, vilken gångart, hastighet, steglängd, höjdskillnader under ridturen och energiförbrukning för häst och ryttare.
– Sedan kan man titta på tidigare träningspass och få sammanställningar över hur man har ridit under senaste veckan eller månaden, fördelat på gångarter eller om man ridit mycket i höger eller vänster varv, säger Per Ericsson, en av appens upphovsmän.
Inom några veckor räknar han med att appen även ska klara att registrera hur många språng över hinder ett ekipage tar under ett ridpass.
Projektet Ridsportens innovationer som ska främja teknikutvecklingen inom de olika områdena är ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet, Hästnäringens Riksanläggningar Strömsholm och Flyinge, och Saab som är officiell förbundssponsor.
PROVA PREMIUM FÖR 1 KRONALås upp alla kvalitetsartiklar på atl.nu härLÄS MER: Ny teknik larmar om sjuka djurPREMIUM: Smart uppfinning gör stängsel flexibeltLÄS OCKSÅ: Häst dog – hundägare får bötaPREMIUM: Så gör du stalljobbet enklare
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.