Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 juni 2019

  Hästskötaren som sadlade om till sportchef

  I många år var det hennes jobb att hålla ryttarstjärnan Malin Baryard Johnssons hästar i toppskick. Nu är hon sportchefen som välkomnar världseliten till GCT-hoppningarna på Stockholms stadion.

  – Jag har verkligen nytta av att ha varit hästskötare, säger hon.

   I många år var det hennes jobb att hålla ryttarstjärnan Malin Baryard Johnssons hästar i toppskick. Nu har hon sadlat om till en ny karriär som sportchef.
  I många år var det hennes jobb att hålla ryttarstjärnan Malin Baryard Johnssons hästar i toppskick. Nu har hon sadlat om till en ny karriär som sportchef. FOTO: Privat

  Från i år och fyra år framåt blir Global Champions Tour och Global Champions League stående inslag som ett av fyra tunga ridsportsevenemang i Sverige. Där har Sara Johansson en nyckelroll som sportchef. Hennes karriär är ett exempel på dels att hästsporten skolar duktiga tjejer och killar, dels att det inom branschen finns en stor bredd på yrken och karriärer utöver att vara hästskötare.

  Många år som hästskötare

  Från 2006 till 2013 jobbade hon åt Malin Baryard Johnsson.

  – Det är världens roligaste jobb men det är också ganska slitigt. Jag är hästtjej och att få jobba med hästar dygnet runt är jättekul, men det är ett rätt tungt jobb för kroppen och mycket resande, säger hon.

  Mycket av det hon lärde sig om branschen som hästskötare hos Baryard Johnsson, tar hon med sig in i jobbet som sportchef.

  – Det är världens bästa skola att jobba med hästar på det sättet. Man lär sig allt, från att ta ansvar till att planera resor, till att se till att hästarna kan prestera på topp. Särskilt i det här jobbet har man ett annat perspektiv eftersom man vet hur det är att jobba bakom kulisserna. Man kan se det från ryttarnas perspektiv på ett annat sätt, säger hon.

   Sara Johansson var Malin Baryards hästskötare mellan 2006 och 2013. Här tävlar Malin Baryard med hästen Tornesch under Göteborg Horse Show 2011.
  Sara Johansson var Malin Baryards hästskötare mellan 2006 och 2013. Här tävlar Malin Baryard med hästen Tornesch under Göteborg Horse Show 2011. FOTO: Tommy Holl/TT

  GCT och GCL är tävlingarna som sedan några år nått hög status bland ryttarna, inte minst för de höga prissummorna. Den individuella vinnaren i varje deltävling är garanterad drygt en miljon kronor.

  – Det är världens bästa ryttare i världens mest prestigefyllda hoppliga. Alla ryttare vill rida den, säger Sara Johansson.

  I Stockholm är det Saras forna arbetsgivare Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek som är de svenska stjärnorna i startfältet.

  Vilken är din roll?

  – Det är ganska brett. I allt som har med ryttarna och hästarna att göra har jag ett finger med i, på ett eller annat sätt, säger hon.

  Global Champions Tour startades som en utbrytarliga i liten skala 2006, men har sedan dess växt enormt. Det uppskattas inte av alla inom sporten.

  – Ridsporten kan vara rätt konservativ, en del tävlingar har sett likadana ut i 40 år. GCT har ett koncept som utvecklat sporten och som ryttarna gillar, säger Sara Johansson.

  – Det är klart att vi konkurrerar om sponsorer och i viss mån om samma publik. GCT ses som en konkurrent till världscupen, Nations Cup (nationshoppningar) och andra tävlingar. Men man kan se det på olika sätt. Prispengarna gör att en del ryttare kan behålla sina topphästar och hålla sig kvar på högsta nivå, säger Sara Johansson.

  Sara Johansson

  Född: 1982 i Halmstad.

  Bor: Utanför Norrköping.

  Jobbar med: Sportchef för Global Champions Tour-hoppningarna och Stockholm Horse Week.

  Tidigare uppdrag: Projektledare Swedish Riders Trophy, ridsportansvarig på Gina Tricot, projektledare för GHS TV.

  Främsta minne: VM i Kentucky när Malin Baryard Johnsson var dubbelt felfri med Actrice i nationshoppningen.

  Aktuell: Håller i det sportsliga när ridsportens hoppelit samlas på Stockholms stadion för den åttonde deltävlingen i Global Champions Tour och Global Champions League.

  Värt att veta om GCT och GCL

  Nederländaren Jan Tops, OS-guldmedaljör i lag 1992, grundade GCT 2006. Den första upplagan innehöll fem deltävlingar. Den har sedan dess växt betydligt och lockar numera världens bästa ryttare och hästar.

  Parallellt med varje individuell deltävling i Global Champions Tour avgörs en lagtävling, Global Champions League. 16 lag deltar. Tävlingen avgörs slutligen i Prag 21-24 november.

  Rolf-Göran Bengtsson vann GCT 2016 på Casall och är hittills enda svenska ryttare att bli mästare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen