Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 november 2018

  Positiva siffror när hästnäringen presenterar ny statistisk modell

  På torsdagen presenteras för första gången på länge siffror över hästnäringens samhällsekonomiska omsättning. Näringen omsatte 31,3 miljarder kronor 2016 och det är en rejäl ökning från 2004 då den senaste undersökningen gjordes.

  FOTO: Ola Jennersten / Naturfotograferna / IBL

  Både en ny statistisk modell för hästnäringen och nya siffror lades fram under torsdagen. Hur stor samhällsekonomisk omsättning hästnäringen bidrar med och hur ser det ut i olika delar av landet är några av de frågor som får svar. De tidigare siffrorna som hästnäringen har använt sig av var från 2004 så det var hög tid att uppdatera dem.

  – Det som känns allra bäst att vi har fått fram siffrorna, det är större än deras storhet. Vi behöver siffrorna när vi ska presentera näringen och träffa beslutsfattare, säger Stefan Johanson VD vid Hästnäringens Nationella Stiftelse och en av de organisationer tillsammans med LRF Häst har varit med och finansierat studien som är gjord vid Högskolan Dalarna.

  Ökar omsättningen

  I den tidigare undersökningen från 2004 var hästnäringens samhällsekonomiska omsättning 20 miljarder kronor och att bidraget till BNP uppgick till ca 0,34 procent. I den nya modellen har omsättningen ökat till 31,3 miljarder och andelen av BNP är nu 0,50 procent. Dessutom bidrar näringen med drygt sex miljarder per år i skatter till staten.

  När hästnäringen själva räknar samman alla positiva spridningseffekter från landets 360 000 hästar blir omsättningen drygt 72 miljarder kronor, alltså en fördubbling jämfört med näringens omsättning.

  – Vi har tagit fram en nationell strategi för hästföretagande och för att kunna mäta om vi når upp till målen i strategin så behöver vi denna nya modell. Det är självklart viktigt också när vi träffar företrädare från kommuner och regioner och vi framför våra önskemål att de ska satsa på hästnäringen. Det är viktigt att kunna visa på vilka möjligheter hästnäringen skapar i kommunerna och för att visa de mjuka värdena trovärdigt krävs också hårda fakta, och det har vi nu, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst.

  Regionala siffror

  Sedan 2004 har antalet hästar ökat med nästan 100 000 så att siffrorna skulle visa en ökning var väntat. Det är dock svårt att jämföra de nya siffrorna med dem från 2004 eftersom de bygger på två olika statistiska modeller men tendensen är tydlig;

  – Siffrorna som vi presenterar är generellt positiva. Hästnäringen är en näring som utvecklas hela tiden och jag tror också att livet med häst har utvecklats till att bli en livsstil. Det finns en stor samhörighet i branschen och inom framförallt ridsporten har livsstilen påverkat kläder och mode. Många vill genom sitt klädval visa att de är hästmänniskor, säger Stefan Johanson. 

  Det som är helt nytt i den nya modellen är att siffrorna går att bryta ner på regional nivå. Det har inte funnits några siffror på hur det ser ut regionalt förrän nu. Överst på listan över regioner med högst omsättning är Skåne och Västra Götaland, på tredje plats, en bit längre ner kommer Stockholm.

  – Västra Götaland är en ytmässigt stor region med ett stort antal hästar, Skåne är väldigt hästtätt och många utövare väljer att flytta till Skåne för att ha bra tränings- och tävlingsmöjligheter. Att dessa två regioner ligger i topp är inte särskilt förvånande, säger Stefan Johanson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen