Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 mars 2016

  Hästnäring in i ny era

  Nu kliver hästnäringen in i en helt ny era – hållbarhetens tid. Startskottet är rapporten ”Hästen och hållbar utveckling – hur kan hästen bli en planetskötare?”.

  Rapporten presenterades vid Hästföretagarforum som hölls i Göteborg i samband med Gothenburg Horse Show.

  – Inom hästnäringen är vi riktigt bra på mycket, men även hållbarhetsarbetet behöver sättas mer i fokus, säger Alexandra Mörner, en av initiativtagarna till rapporten.

  Sagt och gjort. Lövsta stuteri utanför Upplands Väsby, ägt av Antonia Ax:son Johnson, Svenska Ridsportförbundet och Got Event har gemensamt initierat rapporten, som är indelad i tio avsnitt. De täcker stora delar av de problem och möjligheter som hästnäringen står inför i framtiden – med start nu.

  Hästens foderproduktion

  Bland de viktigaste frågorna är den om hur hållbar hästens foderproduktion är. I rapporten påpekas att grovfoder är det bästa fodret, naturligt produceras det i landet.

  Ska man använda kraftfoder bör man ur hållbarhetssynpunkt undvika sojabaserade foder. De har stor miljöpåverkan på olika sätt. Hästgödseln utgör cirka tio procent av den totala gödselmängden från alla husdjur i Sverige.

  2,7 miljoner ton gödsel

  Det handlar om hisnande 2,7 miljoner ton gödsel per år som måste tas om hand, slås det fast. Samhället ser gödslet som avfall, men det kan också i stor skala användas i åkermark så at näring och mullämnen kommer tillbaka till marken.

  Man kan exempelvis köpa sitt grovfoder från ett ställe – och lämna tillbaka gödseln till den gården, som i sin tur använder det på åkermarken.

  Spåra råmaterial

  Stallets energianvändning bör ses över. Man bör också försöka spåra vilka råmaterial som används i häst- och ryttarutrustning. Här handlar det om att öka efterfrågan på mer hållbara produkter.

  FAKTA

  Rapporten är framtagen på uppdrag av och finansierad av Det naturliga steget, Zero mission, Svenska Ridsportförbundet, Lövsta stuteri och Got Event.

  De tio avsnitten handlar bland annat om hur hästens bete bidrar till biologisk mångfald, hur hållbart är det som hästen äter och hästgödseln som viktig resurs.

  Här finns rapporten

  Relaterade artiklar

  Till toppen