Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 27 februari

  Så började hästinfluensan spridas

  Mönstret blev tydligt veterinärerna gjorde smittspårning. Alla fyra fall av hästinfluensa kunde kopplas till hästtransporter som kommit in från utlandet med importerade hästar.

   Sverige har drabbats av samma hästinfluensa som övriga länder.
  Sverige har drabbats av samma hästinfluensa som övriga länder. FOTO: Mostphotos

  Under januari och februari har flera stora hästländer i Europa brottats med ett stort utbrott av hästinfluensa. I England ställdes bland annat alla galopptävlingar in under en period och ett stort antal stall isolerades för att stoppa fortsatt spridning.

  Det konstaterades att även Sverige drabbats av samma hästinfluensa som övriga länder.

  Kom med nyimporterade hästar

  En kartläggning gjord av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tillsammans med länsveterinärer och distriktsveterinärer visar att de fyra fall som hittills konstaterats har kommit till Sverige och körts vidare med fyra hästtransporter.

  – Vi upptäckte att samtliga av dessa fall kom från varsin hästlastbil som hade åkt runt i Sverige med nyimporterade hästar från Irland och Storbritannien, säger tf statsveterinär Gittan Gröndahl till Nyhetsmorgon i TV4.

   Gittan Gröndahl varnar för att ta hem hästar från utlandet som inte är vaccinerade och poängterar vikten av att isolera nya inkommande hästar för att minskar risken för smittspridning.
  Gittan Gröndahl varnar för att ta hem hästar från utlandet som inte är vaccinerade och poängterar vikten av att isolera nya inkommande hästar för att minskar risken för smittspridning. FOTO: Carin Wrange

  Ta inte hem ovaccinerad häst

  I Sverige vaccineras en stor del av hästbeståndet mot hästinfluensa. Utomlands är det inte lika vanligt att vaccinera hästarna och smittspridningen kan gå fort.

  – Det hade varit bra om det fanns krav på att alla hästar som kommer till Sverige ska vara vaccinerade. Ta inte hem en häst från utlandet som inte är vaccinerad, säger Gittan Gröndahl.

  Hästar och vaccination

  I Sverige är det inte tillåtet att tävla varken trav- eller ridhästar utan att de har vaccinerats enligt rekommendationerna, det vill säga en grundvaccination och sedan påfyllning varje år. Många anläggningar ställer också som krav att hästen ska vara vaccinerad. Många bland annat tränare av travhästar vaccinerar dessutom tätare för att försöka skydda hästarna ytterligare. Friska hästar kan vaccineras om redan efter sex månader.

  Vaccinerade hästar kan också bli sjuka om de blir smittade men inte lika allvarligt som en ovaccinerade häst. Värst utsatta är unga ovaccinerade hästar som kan bli mycket allvarligt sjuka av hästinfluensan, som ibland också kallas A2.

  Relaterade artiklar

  Till toppen