Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 januari

  Sålde skadad häst som fullt frisk

  Två gånger sålde kvinnan den sjuka hästen. Nu har den avlivats av myndigheterna.

   Hästhandlaren sålde samma häst två gånger trots att den var skadad. Arkivbild.
  Hästhandlaren sålde samma häst två gånger trots att den var skadad. Arkivbild. FOTO: Mostphoto

  I juli 2017 såldes hästen till en köpare i Södermanland. Säljaren, den då 20-åriga kvinnan, försäkrade att vid försäljningen att hästen var fullt frisk. Det trots att det konstaterats en skada i ryggen. I oktober 2018 gick köpet tillbaka efter en tredskodom i tingsrätten.

  I samband med domen visade det sig att 22-åringen redan tidigare sålt hästen en gång med samma skada och med samma försäkran om att hästen var fullt frisk.

  Efter domen i oktober uppmanades kvinnan under två månaders tid att hämta hästen. Under tiden konstaterades att hästen hade svåra smärtor i rygg och ben och veterinär bedömde att hästen skulle avlivas.

  Övergav hästen

  Men kvinnan hämtade aldrig hästen och länsstyrelsen kopplades in. Kvinnan, som nekat till att hon haft kännedom om hästens skador eller att den nu var utdömd, uppgav slutligen att hon ville hämta hästen ett bestämt datum. Länsstyrelsen villkorade dock att en veterinär skulle godkänna att hästen kunde transporteras.

  När hästen ändå inte hämtades beslöt länsstyrelsen att den omedelbart skulle omhändertas och att den skulle avlivas. Det med motiveringen att kvinnan brustit i vården och tillsynen av hästen och orsakat den stor smärt och lidande.

  ”I och med att du gjort dig oanträffbar och inte hämtat din häst har du därmed också övergivit den”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

  Flera tvister

  Så sent som i november 2017 avslogs en ansökan från kvinnan, som handlar med hästar, om § 16-tillstånd för att få bedriva hästverksamhet. Länsstyrelsen uppgav att orsaken var både brister i djurhållningen och att kvinnan bedrivit verksamheten utan korrekt tillstånd.

  Kvinnan har också figurerat i flera tvister i tingsrätten där hon stämts av hästköpare som känt sig lurade.

  Relaterade artiklar

  Till toppen