Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 1 november 2019

  Hästhandlare sålde sjuk häst – tvingas betala skadestånd

  Hästen hade så svåra tandproblem att den fick avlivas av djurskyddsskäl. Nu tvingas uppfödaren betala skadestånd till köparen.

   Tre månader efter köpet konstaterades det att hästen hade omfattande problem med tänder och munhåla. Arkivbild.
  Tre månader efter köpet konstaterades det att hästen hade omfattande problem med tänder och munhåla. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  Köparen annonserade efter en allroundhäst till sin dotter 2017. Budgeten var 100 000 kronor, men en uppfödare i Mellansverige hörde av sig och var beredd att sälja en häst med ursprungspriset 150 000 kronor för 100 000 kronor.

  Vid provridning noterades att hästen var något i underhull, men den gick igenom veterinärbesiktningen. Uppfödaren uppgav att hästen flera år tidigare haft problem med tänderna men att problemen var avhjälpta. Ingen utökad undersökning av munhålan gjordes därför vid besiktningen.

  Tre månader efter köpet konstaterades dock att hästen hade omfattande problem med tänder och munhåla. Hästen hade bland annat stora foderinpackningar, glest mellan tänder, inflammationer och tänder som flyttat sig mot tungan och orsakat sår. Trots försök att få upp den i hull var den fortfarande tunn.

  Efter flertalet veterinärbehandlingar utan tillräckligt resultat avlivades hästen av djurskyddsskäl. Veterinär bedömde att hästens tuggmuskulatur var underutvecklad och att den aldrig skulle kunna äta och tugga foder utan smärta. Defekterna ansågs ha blivit resultatet av en långsam process som börjat långt innan hästen köptes.

  Köparen reklamerade köpet och hänvisade till konsumentköplagen men parterna kom inte överens. Uppfödaren ansåg att det handlade om handhavandefel hos köparna och vägrade både att ta tillbaka hästen och betala tillbaka köpeskillingen.

  Nu har tvisten avgjorts i Södertörns tingsrätt som dömer uppfödaren att betala tillbaka de 100 000 kronor som hästen såldes för samt ränta på beloppet. Dessutom döms uppfödaren att betala skadestånd till köparen med cirka 52 000 kronor, samt att stå för motpartens rättegångskostnader på cirka 281 000 kronor plus ränta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen